c S
Dnevne novosti

Berzinš potpisao Ugovor o pristupanju RH EU

03.04.2012 07:22 RIGA, 2. travnja 2012.(Hina), Latvijski predsjednik države Andris Berzinš potpisao je u ponedjeljak u Rigi Zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji odmah po svečanom dočeku predsjednika Ive Josipovića koji je počeo dvodnevni i prvi službeni posjet toj baltičkoj članici Unije.

Latvijski parlament ratificirao je 22. ožujka Ugovor o pristupanju Hrvatske EU, ali na snagu je stupio u trenutku kada ga je potpisao predsjednik Berzinš za što je iskorišten posjet njegova hrvatskog kolege.

Latvija je od samog početka hrvatske neovisnosti aktivno zagovarala hrvatske vanjskopolitičke ciljeve i aktivno podupirala njezin ulazak u NATO.

Službena je Riga stalno snažno i bezuvjetno podržavala što skoriji završetak pregovora između Hrvatske i EU. Josipović i Berzinš su nakon potpisivanja Zakona o ratifikaciji pristupnog Ugovora počeli razgovore u četiri oka nakon čega će se obratiti medijima.

Tijekom dana hrvatski predsjednik će se na radnom ručku sastati i s premijerom Valdisom Dombrovskisom iz vlade desnog centra, a zatim će posjetiti i Muzej Okupacije.