c S
Dnevne novosti

Hrvatska će poduprijeti BiH u NATO-u

03.04.2012 07:16 SARAJEVO, 2. travnja 2012.Hina, Hrvatska će na predstojećem summitu NATO-a u Chicagu snažno podržati nastojanja Bosne i Hercegovine glede stupanja na snagu ranije uvjetno odobrenog Akcijskog plana za članstvo (MAP), rekao je u ponedjeljak hrvatski veleposlanik u BiH Tomči Staničić u razgovoru s ministrom obrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem.

Ministar Ibrahimović je s veleposlanikom Staničićem u Sarajevu razgovarao o ukupnoj vojnoj suradnji dvije države.Kako je priopćilo ministarstvo obrane BiH, veleposlanik Staničić pozvao je na jačanje vojne suradnje Hrvatske i BiH, a postojeću suradnju ministarstava obrane dvije države ocijenio je veoma uspješnom.

Najavio je i mogućnost posjete ministra odbrane Hrvatske Ante Kotromanovića Ministarstvu odbrane BiH. Ministar Ibrahimović je istaknuo kako je težište napora Ministarstva obrane BiH trenutačno na ispunjavanju uvjeta za stupanje na snagu MAP-a.

Čelnici zemalja-članica NATO-a ranije su odobrili akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u pod uvjetom da ta zemlja rješi pitanje dodjele objekata i zemljišta svojim oružanim snagama za koje je procijenjeno da su nužni za njihovo funkcioniranje.

Rješavanje tog pitanja mjesecima je bilo blokirano zbog odbijanja vlasti Republike Srpske da pristanu na dodjelu oružanim snagama BiH nekretnina koje su nekada pripadale SR BiH. Politički dogovor da se to ipak učini postignut je tijekom ožujka, no on još nije i praktično proveden pa je neizvjesno hoće li na predstojećem summitu NATO-a biti dana suglasnot za stupanje na snagu MAP-a.