c S
Dnevne novosti

Pusić s veleposlanicima Češke, Grčke, Alžira i Kanade

04.04.2012 07:14 ZAGREB, 3. travnja 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u utorak u odvojene posjete veleposlanike Češke i Grčke u Hrvatskoj Karela Kuehnla i Uraniju Arvaniti, s kojima je razgovarala o bilateralnim odnosima, stanju u regiji i svijetu te postupku ratifikacije sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u njihovim nacionalnim parlamentima, priopćeno je iz MVEP-a.

Pusić je zahvalila Češkoj na potpori Hrvatskoj na njezinu putu prema članstvu u EU, a češki veleposlanik ustvrdio je kako je proces ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora već započeo u oba doma češkog parlamenta i kako se očekuje da prođe bez problema.

Obostrano su istaknute mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje između dviju zemalja, pri čemu je Pusić poručila kako su češki ulagači dobrodošli u Hrvatskoj. U dijelu razgovora o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, sugovornici su potvrdili potporu svim zemljama regije na njihovu eurointegracijskom putu, a ministrica je Kuehnla upoznala i s temama ovogodišnjeg Croatia Summita, kaže se u priopćenju.

U razgovoru s ministricom Pusić, grčka veleposlanica Arvaniti pohvalila je hrvatska postignuća ostvarena tijekom eurointegracijskog procesa te izrazila uvjerenost kako će tijekom ove godine Helenska Republika ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Tijekom sastanka obostrano je izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima te spremnost za njihovo daljnje unaprjeđenje na svim područjima od zajedničkog interesa, kaže se u priopćenju.

Razgovarajući o ovogodišnjem Croatia Summitu, koji će se održati u Dubrovniku 6. i 7. srpnja, a bit će tematski usmjeren na korištenje hrvatskih iskustava iz pristupnih procesa u institucionalnoj izgradnji države i društva, Pusić je istaknula kako navedena iskustva mogu značajno koristiti zemljama jugoistočne Europe, ali i južnog Sredozemlja, navodi se u priopćenju.

Ministrica Pusić primila je i veleposlanicu Alžira, Faridu Aiuaze, koja je u razgovoru istaknula zamah u bilateralnim odnosima što je ostvaren 2010. nazočnošću predsjednika alžirskog Senata Abdelkadera Bensalaha, u svojstvu osobnog izaslanika predsjednika Abdelaziza Bouteflike, na inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i posjetom ministra vanjskih poslova Mourada Medelcija Hrvatskoj krajem iste godine. Izrazila je nadu da bi se 2012. bilateralni kontakti ponovno mogli intenzivirati uzvratnim posjetom ministrice Pusić Alžiru te političkim konzultacijama.

Pusić je naglasila kako je, u skladu s politikom RH prema zemljama Sredozemlja, kojoj Hrvatska pridaje veliko značenje, poziv za ovogodišnji Croatia Summit, kao platforme za razmjenu mišljenja i iskustava u procesu izgradnje institucije i jačanja demokratskog društva, upućen i alžirskom predsjedniku vlade te ministru vanjskih poslova, stoji u priopćenju. Bogat program diplomatskih susreta ministrica Pusić završila je razgovorom s kanadskim veleposlanikom u RH Edwinom Loughlinom.

Razgovarali su, među ostalim, o unaprjeđenju gospodarske suradnje, pri čemu je veleposlanik Loughlin istaknuo postojanje interesa kanadskih gospodarstvenika za ulaganja u Hrvatsku, posebice u području energetike i turizma, a Pusić je, po priopćenju, naglasila kako hrvatska vlada poduzima konkretne mjere za stvaranje pozitivne investicijske klime.