c S
Dnevne novosti

Gospodarstvo RH predstavljeno Gospodarskoj komori Latvije

04.04.2012 07:12 RIGA, 3. travnja 2012.(Hina), Razgovori Ive Josipovića s latvijskim kolegama u Rigi u sklopu predsjednikova dvodnevnog službenog posjeta rezultirali su u utorak predstavljanjem hrvatskog gospodarstva u Gospodarskoj i Industrijskoj komori Latvije.

Hrvatsko izaslanstvo sa Sunčanicom Skupnjak Kapić održalo je okrugli stol na koji se odazvalo oko 20-ak latvijskih tvrtki, uglavnom iz IT sektora.

Iako je bio najavljen u sklopu Josipovićeva posjeta Latviji, gospodarski forum nije održan jer dvjema gospodarskim komorama i poduzetnicima trebaju više vremena za pripremu, rekao je u ponedjeljak predsjednik te izrazio nadu da će forum biti održan ubrzo.

Interes za suradnju postoji jer su gospodarstva Hrvatske i Latvije komplementarna, kazala je Skupnjak Kapić. Prema njezinim riječima Latvija traži Hrvatsku kao bazu za cijelu regiju, a Hrvatska traži ulaz u ostale baltičke zemlje.

Najveći interes za suradnju postoji u području infrastrukture i energetike, a za dvije zemlje je također zanimljiva mogućnost nastupanja na trećim tržištima, istaknula je Skupnjak Kapić.

Hrvatska s Latvijom ima trgovinski suficit, no ukupna robna razmjena je u 2011. iznosila skromnih osam milijuna eura. U robnoj razmjeni s Hrvatskom, Latvija među članicama EU-a zauzima posljednje, 27. mjesto .