c S
Dnevne novosti

Odluka Ministarstva o kriterijima upisa u srednje škole

06.04.2012 07:14 ZAGREB, 5. travnja 2012.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) donijelo je Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2012./2013. u kojoj, među ostalim, stoji da će škole najkasnije do 15. lipnja objaviti natječaj za upis i to objedinjeno po županijama ili skupinama županija.

Odluku kojom se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u prvi razred srednjih škola u Republici Hrvatskoj MZOS je danas objavio na svojoj internetskoj stranici. Natječaj za upis treba sadržavati ove podatke - upisne krugove, rokove za upis, broj upisnih mjesta za pojedino zanimanje, odnosno program, popis potrebnih dokumenta za upis te druge uvjete utvrđene u skladu s ovom odlukom.

U svakom upisnom krugu kandidat će se moći prijaviti samo u jednu školu i to najviše u tri programa obrazovanja koje je škola objavila za upis, a učenik ili učenica koji se prijavljuju za više programa obvezno će prijaviti prvi program obrazovanja u koji se želi upisati te drugi i treći.

U postupku prijave kandidat treba priložiti prijavnicu na natječaj - obrazac prijavnice bit će objavljen na mrežnim stranicama MZOS-a ili škole, svjedodžbe posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja te odgovarajuće dokumente kojima dokazuje neko od prava koje ima na temelju odredaba ove odluke - pravo na izravni upis ili pravo o vrednovanju posebnih rezultata prethodnog obrazovanja, obrazovanja u otežanim uvjetima ili slično.

Broj bodova potrebnih za prijavu određuju škole, a on ne može biti manji od 46 bodova za upis u gimnazije, od 40 za upis u srednje škole koje provode program obrazovanja u sektoru ekonomija, trgovina i poslovna administracija te od 36 bodova za upis u ostale programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine. Minimalni broj bodova nije utvrđen za programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe za obrte u trajanju od tri godine.

U općim odredbama tako, među ostalim, stoji da se u prvi razred srednje škole, unutar planiranoga broja upisnih mjesta, upisuju polaznici koji su završili osnovno obrazovanje, a pod jednakim uvjetima upisuju se hrvatski državljani, Hrvati iz drugih država te djeca državljana država članica Europske unije. U srednju školu može, uz određene uvjete, upisati i redovito obrazovati i strani državljanin iz zemlje izvan Europske unije.