c S
Dnevne novosti

Šprem: pokušati postići konsenzus oko izmjena Poslovnika

11.04.2012 07:24 ZAGREB, 10. travnja 2012.Hina, Hrvatski sabor iduću, 4. sjednicu u ovom sazivu počinje u srijedu, 18. travnja, odlučilo je saborsko Predsjedništvo, koje je zauzelo i stav o potrebi postizanja konsenzusa oko izmjena Poslovnika Hrvatskog Sabora, pri čemu vladajući ostaju pri stavu da te izmjene trebaju obuhvatiti i ukidanje instituta ispravka netočnog navoda.

Predsjednik Sabora Boris Šprem novinarima je izjavio kako je Predsjedništvo iza zatvorenih vrata imalo sadržajnu i opsežnu raspravu o budućim izmjenama Poslovnika, te iskazalo želju da se oko toga postigne konsenzus. To će, naglasio je, zahtijevati dva čitanja tog prijedloga na plenarnoj sjednici te još jednu sjednicu Predsjedništva na tu temu, prije nego prijedlog izmjena Poslovnika dođe na sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao predlagatelja.

Šprem očekuje da će prvo čitanje na plenarnoj sjednici uslijediti za tri do četiri tjedna. "Treba demokratizirati rad Sabora. Sabor i njegov rad se može demokratizirati tako da se osuvremene komunikacijski procesi i odnosi, a to prije svega znači, još uvijek tako mislim kao što sam mislio i prije, ukidanje ispravka netočnog navoda kao jednosmjerne komunikacije između sudionika na plenarnoj sjednici Sabora", poručio je predsjednik Sabora.

Uz to, istaknuo je, nužno je osnažiti institut replike koji bi se ubuduće mogao primjenjivati i prema predstavnicima Vlade, odnosno predlagatelja zakonskih propisa. Šprem je najavio da će se detaljnije raspraviti te pokušati postići konsenzus i oko promjene instituta povrede Poslovnika, koji se, kazao je, često zloupotrebljava.

Upitan koja su, što se izmjene Poslovnika tiče, početna stajališta vladajuće koalicije, a koja oporbe na čelu s HDZ-om, odgovorio je kako je potreba demokratizacije rada Sabora zajedničko stajalište svih klubova. No, naglasio je, ta se demokratizacija ne može postići samo Poslovnikom kao normom, nego prije svega odgovornim ponašanjem zastupnica i zastupnika, "ali norma koja doprinosi tom ponašanju može biti korisna".

Na pitanje u čemu se vladajući i oporba razilaze, Šprem je odgovorio kako na sjednici Predsjedništva nisu ulazili u detalje, ali i podsjetio da je HDZ prije dvije godine predlagao ukidanje ispravka netočnog navoda, ali da do realizacije toga nikada nije došlo, navodno, kako je rekao, jer klubovi na taj prijedlog nisu reagirali. "Nisam to ispitivao, ja sam samo za to da se ide k tome da se postigne konsenzus, jer ako se postigne konsenzus onda će i promjene biti lakše i provesti", rekao je.

Upitan tko se protivi ukidanju ispravka netočnog navoda, odgovorio je kako po tom pitanju postoje određene razlike među klubovima, ali da one nisu do kraja definirane, budući da se rasprava danas vodila o tezama, a ne o nekom pisanom materijalu. Na pitanje da li se i dalje zauzima za mogućnost novčanog kažnjavanja "nepristojnih" zastupnika te je li taj svoj stav iznio na Predsjedništvu, Šprem je odgovorio kako o tome danas nije govorio, te da to pitanje eventualno dolazi u obzir tek nakon donošenja novog Poslovnika, kada će biti riječi i kodeksu ponašanja zastupnika.

"To je jedna druga priča o kojoj sada ne bih govorio s obzirom na to da još uvijek prikupljamo informacije iz drugih zemalja, izučavamo kako su to one riješile", kazao je. Predsjedništvo će, rekao je Šprem, razmotriti i neke druge prijedloge izmjene Poslovnika, poput onog Hrvatskih laburista da se saborska sjednica ne može prekidati na dulje od pet dana, odnosno da tada mora uslijediti nova. Šprem je najavio da će se saborsko Predsjedništvo sastati u utorak, dan prije početka sjednice Sabora, kada će raspravljati o temu pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom na Bleiburgu.