c S
Dnevne novosti

Annas poziva UN da osigura primirje u Siriji do četvrtka

11.04.2012 07:12 UJEDINJENI NARODI, 10. travnja 2012.(Hina/Reuters), Moramo učiniti sve kako bi sirijska vlada i oporba do isteka roka u četvrtak prekinuli nasilje u kojem su ove godine ubijene tisuće ljudi, izjavio je u utorak posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

"Duboko sam zabrinut razvojem događaja", rekao je Annan u pismu 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a. "Vrijeme prije 10. travnja sirijska vlada trebala je iskoristiti kako bi poslala snažan politički signal mira, uz praktične korake predviđene mirovnim planom", dodao je.

Damask je pristao na rok Vijeća sigurnosti da do utorka povuče vojsku iz gradova i sela te da prekine koristiti teško naoružanje protiv gradova, nakon čega bi, u četvrtak ujutro, nastupio puni prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika.

No, sirijska vojska ubila je u utorak 31 osobu nastavljajući obračun s protivnicima predsjednika Bašara al-Asada umjesto da ušutka teško naoružanje i napusti naselja, kako je to predviđeno mirovnim planom u šest točaka.

Annan je rekao da je Damask trebao "zaustaviti kretanje vojske prema naseljenim područjima, prestati koristiti teško naoružanje i početi s povlačenjem vojnih snaga iz i oko naseljenih područja".

"Ništa od toga nije se dogodilo", istaknuo je. Annan je dao jasno do znanja kako još ima šanse za primirje do četvrtka ujutro. "Sirijsko vodstvo treba iskoristiti priliku i temeljito promijeniti smjer", istaknuo je.

Dodao je kako i oporba treba prekinuti borbe "kako to ne bi bio izgovor vladi da se ne drži svojih obećanja".