c S
Dnevne novosti

U Hrvatskom saboru obilježen Svjetski dan Roma

12.04.2012 07:12 ZAGREB, 11. travnja 2012.Hina, Svjetski dan Roma svečano je obilježen u Hrvatskom saboru, a na svečanosti pod saborskim pokroviteljstvom su, uz brojne članove vijeća romske nacionalne manjine i romskih udruga, nazočili i premijer Zoran Milanović te brojni ministri u Vladi RH.

Čestitajući Romima njihov dan, premijer Zoran Milanović je poručio kako im ne želi govoriti kao pokrovitelj niti o tome koliko novaca država daje manjinama, već naglasiti važnost samopoštovanja koje se stječe radom i uspjehom.

"Bitno je da romska zajednica, stalno na rubu društva i stalno među gubitnicima, konačno postane dobitnička, čija djeca se kvalitetno školuju i preskaču prag siromaštva", naglasio je premijer Milanović, dodajući kako je država tu da pomogne, ali ne i da patronizira i dijeli lekcije.

Pritom je istaknuo primjer saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija, koji je visokoškolsko obrazovanje i vrhunsku sportsku karijeru postigao isključivo radom te primjere iz prve generacije mladih Roma koji su danas završili fakultete i pokazuju različitost.

"Želimo više uspjeha, gladni smo uspjeha, a to treba vrijediti i za romsku zajednicu", rekao je premijer Milanović dodajući da onaj tko svoju budućnost vidi samo kroz pomoć kohezijskih fondova i poticaje - tako uspjet i neće.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem izvijestio je kako Hrvatska od svibnja ove godine predsjeda "Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015." te je izrazio nadu da će se tijekom jednogodišnjeg razdoblja poboljšati socijalno-ekonomski status i društveno uključivanje Roma, iako su, kazao je, predrasude prema njima duboko ukorijenjene zbog siromaštva, slabe obrazovanosti i specifičnog načina života.

Zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi je podsjetio da se Svjetski dan Roma obilježava u znak sjećanja na 8. travnja 1971. kada je u Londonu održan 1. kongres Roma gdje je prihvaćena zastava i himna svih Roma čime su pokazali da su spremni unutar političke sfere djelovati za svoja prava.

"Obveza nam je da nastavimo tim putem. Politička participacija Roma sve je jača, a romske organizacije sve snažnije", rekao je Kajtazi dodavši kako očekuje daljnju pozitivnu suradnju s Vladom. Pohvalio je i činjenicu što će na zagrebačkom sveučilištu biti uveden Romski jezik kao izborni predmet.

Skupu se obratio i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer rekavši da će se za kulturnu autonomiju ove godine raspodijeliti 1,2 milijuna kuna. Svečanost je romskom himnom "Đelem, đelem" i drugim pjesmama uveličao mladi romski trio iz Austrije uz poruku moderatora da je u tradiciji Roma da svaku bol razbijaju muzikom.