c S
Dnevne novosti

HZMO: osobe koje radile u inozemstvu trebaju podnijeti zahtjev

12.04.2012 07:20 ZAGREB, 11. travnja 2012.(Hina), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je osobe koje su radile u inozemstvu da podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu.

Poziv se odnosi na one koji u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, a zahtjev trebaju podnijeti u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta.

Staž potvrđen od inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj, kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, stoji u priopćenju HZMO-a.

Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu, koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja, obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi HZMO-a. HZMO je izvijestio i da se na internetskoj stranici Zavoda www.mirovinsko.hr, nakon pribavljanja odgovarajućega korisničkog imena i lozinke, te uz uvid u osobne podatke, može poslati zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.

Uz popunjenu obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu, ako je osiguranik radio u inozemstvu, te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanice "Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu" i "Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu", kao i uvjeti za mirovinu i kontakt telefoni dostupni su na internetskoj stranici Zavoda ili u područnim službama i ispostavama Zavoda.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj 01/ 4891 666 ili na besplatnom telefonu 0800 63 63 63, radnim danom od 8 do 16 sati.