c S
Dnevne novosti

BiH u svibnju počinje pregovore o novom stand-by aranžmanu?

12.04.2012 07:10 SARAJEVO, 11. travnja 2012.Hina, Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) provode pripreme za pregovore o novom stand-by aranžmanu za tu zemlju, potvrdio je predstavnik MMF-a za BiH Milan Cuc.

"Nadamo se da bi druga polovica svibnja mogla poslužiti kao vremenski okvir za narednu godišnju misiju MMF-a koja će provesti konzultacije o ekonomskom stanju u državi te za početak razgovora o mogućem novom programu s BiH", kazao je Cuc kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz".

Cuc nije pojasnio pod kojim bi uvjetima MMF mogao odobriti novi stand-by aranžman za BiH no "Avaz" ističe kako je on nužan vlastima u toj zemlji da bi "zakrpale" postojeće rupe u entitetskim proračunima jer priliv sredstava u sadašnjim okolnostima ne jamči ni sigurnu isplatu plaća korisnicima proračunskih sredstava. Dodatni problem za BiH je nedavno novo snižavanje kreditnog rejtinga te zemlje od strane procjeniteljske kuće "Moody's".

Po toj je procjeni BiH tek na jedan korak od kategorije C koja države s tom oznakom tretira kao bankrotirane. Cuc je ocijenio kako je snižavanju kreditnog rejtinga doprinijela i politička kriza u BiH koja je zakočila usvajanje proračuna što je opet početkom godine dovelo do kratkotrajnog prekida plaćanja dospjelih financijskih obveza prema inozemstvu. BiH još uvijek nije dobila ni proračun za 2012. godinu i trenutačno funkcionira na režimu privremenog financiranja.

Federacija BiH i Republika Srpska spore se koliki treba biti iznos državnog proračuna pri čemu federalna strana inzistira da on mora pokriti sve realne potrebe funkcioniranja državnih tijela vlasti, dok iz RS-a traže drastične uštede kako bi više novaca moglo ostati entitetima.

Ministar financija BiH Nikola Špirić koji je i visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika tvrdi kako proračun ne može biti veći od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) i traži da se sva proračunska davanja smanje za najmanje pet posto.

Njegov zamjenik Fuad Kasumović iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrdi pak kako Špirić po nalogu iz Banja Luke zapravo čini sve ne bi li pokazao da država ne može funkcionirati. Pojasnio je kako se na razini BiH godišnje po različitim osnovama prihoduje više od 13 milijardi KM, a samo sedam posto tog iznosa planirano je za funkcioniranje države dok ostatak uzimaju entiteti odnosno županije u Federaciji BiH.