c S
Dnevne novosti

Milanović najavio izmjene Zakona o sigurnosnim provjerama

13.04.2012 07:24 ZAGREB, 12. travnja 2012.Hina, Premijer Zoran Milanović najavio je izmjene Zakona o sigurnosnim provjerama kojima bi se taj Zakon prilagodio realnosti, a postupak provedbe sigurnosnih provjera pojednostavio.

Komentirajući zastupničko pitanje koje mu je uputio HDZ-ovac Josip Đakić - jesu li svi dužnosnici nove Vlade prošli sigurnosne provjere, Milanović je na sjednici Vlade potvrdio da u sadašnjem zakonu postoji odredba koja predviđa da svi koji stupaju na dužnost moraju biti sigurnosno provjereni.

Kada bi provodili taj zakon u najboljoj vjeri i u smislu kako je pisan, naša bi Vlada počela funkcionirati tek oko Uskrsa, ustvrdio je Milanović. Taj ćemo zakon malo prilagoditi realnosti, bit će demokratičniji i normalniji, rekao je Milanović istaknuvši kako su u Vladi svjesni da ljude koji stupaju na određene dužnosti treba sigurnosno provjeriti.

Sigurnosnu provjeru, uz njihovu suglasnost i znanje, trebaju proći ljudi koji stupaju u kontakte s određenim dokumentima i koji rade specifične policijske, državnoodvjetničke ili diplomatske poslove, ali nećemo raditi "cvjetajuću industriju sigurnosnih provjera" za sve koji hodaju ovom zemljom, kazao je Milanović.

Vlada je također prihvatila program posebnih mjera za zaštitu od požara koje će provoditi ministarstva unutarnjih poslova i obrane tijekom sezone požara. Požare nećemo moći izbjeći, ali bit ćemo pod opravdanim pritiskom javnosti da radimo svoj posao, a na dvama ministarstvima je naročito velika odgovornost za funkcioniranje mjera zaštite od požara, napomenuo je premijer Milanović.