c S
Dnevne novosti

Vrdoljak o nezakonito izgrađenim objektima

16.04.2012 07:26 OSIJEK, 13. travnja 2012.Hina, Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak izjavio je u Osijeku kako osnovne smjernice pisanja izmjena i dopuna Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama žele zakon učiniti što jednostavnijim i pravednijim, a "motiv punjenja državnoga proračuna apsolutno ne postoji".

Na prvom od 11 predviđenih okruglih stolova, koje će u sklopu javne rasprave organizirati to ministarstvo, Vrdoljak je istaknuo kako je najveći problem legalizacija poljoprivrednih objekata, koje je potrebno pripremiti za privlačenje novca iz europskog fonda IPARD-a.

Istaknuo je kako se zakonskim izmjenama, među ostalim, predlaže da se svi pomoćni poljoprivredni objekti, u brzom i hitnom postupku, mogu legalizirati uz dva dokumenta, čime se pojednostavnjuje postupak.

Dodao je kako za sam postupak legalizacije neće biti potrebno imati novca jer se predlaže da se vodni i komunalni doprinos obračunava poslije, a da se ti doprinosi uopće ne obračunavaju za male i pomoćne poljoprivredne objekte, nego samo naknada za legalizaciju koja se može platiti u 60 rata, pri čemu se rješenje o legalizaciji objekta izdaje nakon uplate prve rate.

Najavio je da se prijedlog zakonskih izmjena i dopuna nakon javne rasprave na sjednici vlade očekuje tijekom svibnja, a u Hrvatskome saboru krajem svibnja te svakako prije ljeta.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak predložio je da se legalizacija poljoprivrednih objekata provodi po posebnom zakonu jer takvih objekata ima najviše, posebice u Slavoniji, a tako bi se ubrzao postupak legalizacije koji je dosad bio složen i skup.