c S
Dnevne novosti

Hrvatska i BiH moraju se dobro pripremiti za ulazak RH u EU

16.04.2012 07:10 LJUBUŠKI, 15. travnja 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je u nedjelju u Ljubuškom vlasti Hrvatske i BiH da ubrzaju prilagodbu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kako se taj događaj ne bi negativno odrazio na gospodarstvo i odnose dviju zemalja.

"Moramo se dobro pripremiti da nastavimo trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo ispuniti određene kriterije, a imamo malo više od godinu dana vremena za rad na tome", rekao je Josipović u Ljubuškom u izjavi za medije.

Dodao je da se moraju poduzeti najveći napori kako ulazak Hrvate u EU ne bi otežao, ne samo odnose među državama, nego i živote ljudi. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je nedavno da ta država nije spremna za ulazak Hrvatske u Europsku uniju te da bi zbog ulaska velike štete mogli imati njezini poljoprivrednici i gospodarstvenici.

Premijer BiH Vjekoslav Bevanda kazao je koncem prošlog mjeseca kako je za njegovu zemlju najvažnije riješiti probleme vezane uz izvoz robe životinjskog i biljnog podrijetla u Hrvatsku, odnosno u Europsku uniju sljedeće godine, jer proizvođači u BiH još nisu opremljeni potrebnim laboratorijima, a roba nije certificirana sukladno propisima Europske unije.

Hrvatski predsjednik u nedjelju boravi u jednodnevnom posjetu Hercegovini. U Ljubuškom se susreo s načelnikom općine Nevenkom Barbarićem, a još mu u Mostaru predstoje susreti s biskupom Ratkom Perićem i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim, vladikom Grigorijem.

U Mostaru će Josipović nazočiti i otvorenju Mostarskoga proljeća i Parka Nobelovaca posvećenog Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Ljubuški načelnik Nevenko Barbarić izrazio je zadovoljstvo posjetom hrvatskog predsjednika, istaknuvši da ta općina ima velika očekivanja od jačanja suradnje nakon ulaska Hrvatske u EU.

Odgovarajući na novinarski upit o razlozima čestih posjeta BiH, Josipović je rekao da među prijateljskim zemljama za to ne treba poseban politički razlog, dodavši da su i članovi Predsjedništva BiH česti gosti u Hrvatskoj.

Dodao je ipak da je ovoga puta neposredan povod dolaska u BiH otvaranje kulturne manifestacije Mostarskog proljeća u organizaciji Matice hrvatske Mostara.