c S
Dnevne novosti

Hrvatski promatrači toplo pozdravljeni na sjednici EP-a

18.04.2012 07:10 STRASBOURG, 17. travnja 2012.Hina, Zastupnici Europskog parlamenta okupljeni u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikim su pljeskom pozdravili 12 zastupnika Hrvatskog sabora, koji su im se pridružili u parlamentarnim klupama i koji će do ulaska Hrvatske u EU imati status promatrača.

"Drage kolegice i kolege, jako mi je drago što možemo pozdraviti 12 hrvatskih promatrača koji su prvi put zauzeti svoja mjesta na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta", rekao je na samom početku sjednice predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz predstavljajući europskim zastupnicima hrvatske kolege, koji su ih dočekali burnim pljeskom.

Predsjednik Schulz je prije početka plenarne sjednice osobno pozdravio svakog od 12 hrvatskih promatrača i poželio im dobrodošlicu nakon čega ih je kratko primio u svom uredu. Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu su Ingrid Antičević-Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS) te Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frane Matušić (HDZ), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB).

"Ovo je važan trenutak za Europski parlament, važan trenutak za moje kolege, prve predstavnike hrvatskog naroda u Europskom parlamentu. Želim im dobrodošlicu, ovo je važan trenutak za sve nas. Ovo je povijesni trenutak i želim dobrodošlicu hrvatskim promatračima te plodnu i konstruktivnu suradnju", rekao je Schulz koji se također zahvalio hrvatskom narodu koji je s velikom većinom glasovao za ulazak u EU. Schulz je dodao kako činjenica da EU unatoč krizi kroz koju prolazi prima novu članicu pokazuje da Unija i dalje ima veliku privlačnu moć.

Hrvatski zastupnici će kao promatrači imati pravo sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, ali će svaki od njih izabrati one koja pokrivaju područja kojima su se i ranije bavili, o čemu će se također konzultirati i sa svojom strankom i zastupničkim klubom u Europskom parlamentu. Oni će kao promatrači moći sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, iako formalno neće biti članovi nijednog odbora. Status promatrača omogućava im raspravljanje, ali ne i glasovanje.

Oni će djelovati u zastupničkim klubovima kojima njihove stranke pripadaju. Petero zastupnika SDP-a Ingrid Antičević-Marinović , Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula, Tanja Vrbat te Milorad Pupovac iz SDSS-a bit će u zastupničkom klubu socijalista i demokrata (SD), tri HDZ-ove zastupnika Andrej Plenković, Davor Božinović, i Frane Matušić bit će u zastupničkoj skupini Europske pučke stranke (EPP), Jozo Radoš bit će u skupini europskih liberala (ALDE), dok će Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB) djelovati kao nezavisni zastupnici.

Hrvatska će nakon ulaska u EU-u trebati organizirati posebne izbore za Europski parlament na kojima će biti izabrano 12 zastupnika koji će biti punopravni članovi Europskog parlamenta. Hrvatski promatrači će primati plaću od Hrvatskog sabora, a Europski parlament će pokrivati troškove putovanja u Bruxelles i Strasbourg te dnevnice od 304 eura za troškove boravka. Europski parlament ima dva sjedišta, jedno u Bruxellesu, jedno u Strasbourgu.

Najmanje 12 plenarnih sjednica godišnje održavaju se u Strasbourgu. Plenarne sjednice u Strasbourgu u pravilu počinju ponedjeljkom popodne i završavaju četvrtkom. Još nekoliko plenarnih sjednica godišnje, koje traju po dva dana i zbog čega se nazivaju mini-plenarne sjednice, održavaju se u Bruxellesu.