c S
Dnevne novosti

Saborski Odbor za unutarnju politiku podržao izmjene Zakona o javnom okupljanju

18.04.2012 07:26 ZAGREB, 17. travnja 2012.Hina, Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao je većinom glasova (pet za, tri protiv) prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju, kojima bi se ponovno dopustili mirni prosvjedi na Trgu sv. Marka, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnoga suda.

Dok članovi odbora iz HDZ-a takav prijedlog smatraju tehnički neprovedivim, iz SDP-a poručuju da je riječ o ispravljanju nepravde iz 2005. kad su prosvjedi na Markovom trgu bili zabranjeni. "Time se ponovno omogućuje slobodno okupljanje i prosvjedi na Markovom trgu koji su bili zabranjeni 2005.", rekao je Igor Dragovan (SDP), a s njime se složila i njegova stranačka kolegica Gordana Sobol.

"Sada se ispravljanju nepravde iz vremena kad se nekadašnja Vlada plašila vlastitih građana pod prozorima", kazala je i ustvrdila da se ograničavanjem broja ljudi i vremena okupljanja od 8 do 22 sata na Markovom trgu stvorio dobar balans između slobode izražavanja i prosvjeda s normalnim funkcioniranjem državnih institucija.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je na pitanje Nenada Stazića (SDP) o tome kako će policija uspjeti izbrojiti prosvjednike na Trgu Sv. Marka ako ih može biti do 1500 što je, rekao je, primjedba koja je iznesena i na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav odgovorio kako im nije namjera prebrojavati ljude već da toliko osoba može stati na Markov trg, 10 metara od zgrade Vlade i 10 metara od zgrade Sabora.

Ako pak organizatori predviđaju skup s većim brojem ljudi, za to bi trebali odabrati neko drugo mjesto, poručio je Ostojić. Milijan Brkić (HDZ) je rekao da su predložene izmjene "tehnički neprovedive" jer policija, kako navodi, neće moći istodobno osigurati prosvjede i rad državnih institucija na Markovom trgu niti spriječiti moguća oštećenja zgrade Sabora.

Čuo se i prijedlog da se odstojanje poveća, no predsjednik Odbora Miroslav Tuđman smatra uputnijim da Sabor funkcionira "kako treba" jer tada, kako tvrdi, prosvjeda ne bi niti bilo. Članovi odbora podržali su i izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova iz 2011., kao i prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između hrvatske i bugarske Vlade o policijskoj suradnji.