c S
Dnevne novosti

Sabor o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju protokola o povlasticama i imunitetima

19.04.2012 07:24 ZAGREB, 18. travnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora rad će nastaviti raspravom o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju protokola o povlasticama i imunitetima za provedbu Zakona u jugoistočnoj Europi.

Republika Hrvatska je 1. studenoga 2001. godine postala strankom Ugovora o suradnji u sprječavanju i suzbijanju prekograničnog kriminala i Povelje o organizaciji i djelovanju Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi - SECI Regionalnog centra za suzbijanje prekograničnog kriminala, sklopljenog u Bukureštu 26. svibnja 1999. godine (SECI Ugovor).

SECI Centar je regionalni centar za policijsku i carinsku suradnju u sprječavanju prekograničnog kriminala osnovan 2000. g. sa sjedištem u Bukureštu u Rumunjskoj. Smatrajući da je u zajedničkom interesu ostvariti koristi od mogućnosti koje je stvorio SECI Centar za suzbijanje prekograničnog kriminala, te očekujući daljnje razvijanje i promicanje mehanizma za učinkovitu suradnju, države sudionice SECI Centra iskazale su potrebu za osnivanjem nove međunarodne organizacije - Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi (SELEC), a koja bi bila pravni sljednik SECI Centra.

SELEC sa sjedištem u Bukureštu, utemeljen je odredbama Konvencije Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi (SELEC Konvencija) koja je sklopljena u Bukureštu, 9. prosinca 2009. godine. Konvenciju su potpisali predstavnici 13 država stranaka SECI Ugovora, odnosno Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska.

SELEC Konvencija predstavlja pravni okvir kojim se uređuje i olakšava suradnja nadležnih tijela država članica kroz SELEC, a koja je sklopljena između dotadašnjih stranaka SECI Ugovora. Donošenjem Zakona o potvrđivanju Konvencije Centra za provedbu Zakona u jugoistočnoj Europi Republika Hrvatska potvrdila je ovu Konvenciju, opredijelivši se za regionalnu međunarodnu suradnju u prevenciji i suzbijanju prekograničnog kriminala.

SELEC Konvencija stupila je na snagu u odnosu na Republiku Hrvatsku 7. listopada 2011. godine. Saborski zastupnici bi, kako je najavljeno, trebali raspravljati i o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Republike Hrvatske i Republike Bugarske o policijskoj suradnji.

Sporazum Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bugarske o policijskoj suradnji rezultat je zajedničke želje za promicanjem i produbljivanjem međusobne suradnje u području borbe protiv kriminala, otklanjanja opasnosti za javnu sigurnost i javni red, te suzbijanja kažnjivih djela i otkrivanja njihovih počinitelja.

Cilj međusobne suradnje koja će se ostvariti temeljem Sporazuma, je međusobno pružanje pomoći te pospješivanje djelotvornosti i usklađivanje djelovanja u borbi protiv svih oblika kriminala, te zbog toga postoji potreba da se djelovanja na tom području urede dvostranim sporazumom. Saborska sjednica počinje u 9,30 sati.