c S
Dnevne novosti

Potpredsjednik Sabora Leko putuje u Varšavu

19.04.2012 07:10 ZAGREB, 18. travnja 2012.(Hina), Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izaslanstvom u četvrtak će otputovati u Varšavu gdje će u petak i subotu sudjelovati na godišnjoj konferenciji predsjednika nacionalnih parlamenata zemalja članica i zemalja kandidatkinja za Europsku uniju.

Nakon službenog otvorenja u petak će se raspravljati o krizi europskog zajedništva, koja je, nakon godina gospodarskog napretka i stabilizacije u institucionalnom i političkom smislu, nastala na početku drugog desetljeća 21. stoljeća kada je unija bila prisiljena donijeti nepopularne mjere.

Kriza s kojom je trenutno suočena Europska unija ne odnosi se samo na financijska pitanja i budućnost eura, nego i socijalna pitanja, kao što su povjerenje građana u europske čelnike, institucije i zakonodavstvo. Unija se mora suočiti i s krizom 'slobodnog tržišta', što je najteže za građane EU, te globalnom financijskom krizom i posljedicama djelovanja Ekonomske i monetarne unije, koje su potaknute problemima u nekoliko zemalja eurozone.

Sudionici konferencije raspravljat će i o parlamentarnom nadzoru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP).

Drugog dana konferencije, u subotu, osim bilateralnih sastanaka, raspravljat će se i o implikacijama Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj Uniji na parlamente Europske unije. Sudionike očekuje i rasprava o odnosu Parlamenta, javnog mišljenja i medija koji imaju ključnu ulogu u djelovanju parlamentarne demokracije.