c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o grobljima

20.04.2012 07:24 ZAGREB, 19. travnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora nastavit će s radom raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima.

U primjeni postojećeg Zakona utvrđeno je da zbog nedostatka prostora, lokacijskih uvjeta, konfiguracije terena, odnosno prirodne pogodnosti terena, neuređenih imovinskopravnih odnosa i drugih razloga, dolazi do nemogućnosti provedbe njegovih odredba u vezi s građenjem mrtvačnice ili drugih pratećih građevina unutar ograđenog prostora groblja kod pojedinih jedinica lokalne samouprave.

Budući da po prirodi stvari nije nužno da sve prateće građevine budu u svim slučajevima i bez izuzetka izgrađene unutar ograđenog prostora groblja, kao i imajući u vidu da u određenim slučajevima za to ne postoje uvjeti, Zakonom se daje pravni temelj da se mogu graditi i izvan tog prostora u skladu s prostornim planom.

Time se jedinicama lokalne samouprave daje mogućnost da prilikom planiranja prostora za groblja i prateće građevine nađu odgovarajuće lokacije, odnosno zemljišta potrebna za izgradnju mrtvačnice ili druge prateće građevine u blizini groblja.