c S
Dnevne novosti

Češki Senat idućeg tjedna o pristupnom ugovoru RH

20.04.2012 07:12 ZAGREB, 19. travnja 2012.(Hina), Češki Senat potvrdit će idućeg tjedna Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a nakon toga će ga ratificirati parlament, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost češkog Senata Jozef Regec nakon sastanka s predsjednikom Odbora Hrvatskog sabora za vanjsku politiku Miloradom Pupovcem.

"Sljedeći tjedan, u srijedu 25. travnja, češki Senat će potvrditi hrvatski pristupni ugovor, a nakon toga ugovor će potvrditi i češki parlament. Dakle, što se nas tiče ništa ne sprječava Hrvatsku da već sljedeće godine postane članicom EU-a", rekao je Regec.

Također je istaknuo da će Češka pružiti Hrvatskoj maksimalnu pomoć prilikom njezina ulaska u Europsku uniju. Pupovac je zahvalio Regecu na potpori i razmjerno brzom postupku ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u koji prolazi kroz češki Senat i koji bi relativno brzo trebao biti ratificiran u češkom parlamentu.

Kazao je da je na sastanku iskazana želja za unaprijeđenjem suradnje kako u pogledu daljnjeg proširenja Unije na druge zemlje u regiji, tako isto i na pozicioniranje unutar same Europske unije. Dodao je da su također razgovarali o suradnji unutar NATO-a.

"Ovaj sastanak potvrdio je srdačne i prijateljske odnos koji postoje između Hrvatske i Češke", rekao je Pupovac s čime se složio njegov češki kolega. Regec je pozvao Pupovca zajedno sa saborskim odborom u posjet Češkoj.