c S
Dnevne novosti

Suci iz Hrvatske i BiH o suradnji i problemima profesije

23.04.2012 07:11 MOSTAR, 21. travnja 2012.(Hina), Predstavnici organizacija sudaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine razgovarali su u subotu u Mostaru o međusobnoj suradnji, razmjeni iskustava u reformi pravosuđa, te načinu biranja sudaca i problemu javnoga komentiranja nepravomoćnih presuda.

Dopredsjednica Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vesna Katarinčić istaknula je da je neprihvatljivo kritiziranje nepravomoćnih sudskih presuda navodeći da su hrvatske vlasti kaznenim zakonom riješili to pitanje.„Posebno smo razgovarali o problemu komentiranja nepravomoćnih sudskih odluka od strane sredstava javnoga informiranja ", rekla je je dopredsjednica UHS-a Vesna Katarinčić.

Dodala je da je u Hrvatskoj kritiziranje nepravomoćnih presuda označeno kao kazneno djelo prisile prema sudskom dužnosniku. Sugovornici su razmijenili iskustva i u reformi pravosuđa s obzirom da Hrvatska sljedeće godine pristupa Europskoj uniji. Predsjednik županijskog, Hercegovačko-neretvanskog suda sa sjedištem u Mostaru Mladen Jurišić ocijenio je da je sustav odabira sudaca u BiH neovisniji nego u Hrvatskoj.