c S
Dnevne novosti

Britanski parlament ratificira hrvatski ugovor početkom 2012.

23.04.2012 07:09 VARŠAVA, 21. travnja 2012.(Hina), Britanski parlament trebao bi ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji u prvom tromjesječju 2012., izjavio je u subotu za Hinu potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji se na marginama varšavske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja kandidatkinja sastao s članovima britanskog izaslanstva.

Leko je razgovarao je s potpredsjednicima obaju domova britanskog parlamenta, donjeg doma Nigelom Evansom i Doma lordova Johnom Roperom, koje je pozvao u posjet Hrvatskoj. "Dobili smo poziv za uzvratni posjet britanskom parlamentu sljedeće godine, prije ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, pa se može zaključiti da će ratifikacija uslijediti u prvom tromjesječju 2012.", rekao je Leko i dodao kako misli da s britanskom ratifikacijom ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Hrvatsko se parlamentarno izaslanstvo u Varšavi sastalo i s predsjednicom latvijskog parlamenta Solvitom Aboltinom koja je dobro informirana hrvatskom o napretku u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), te smatra da će u latvijskom parlamentu ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora proći bez ikakvih ograda. Predsjednik irskog parlamenta Sean Barret na neformalnom sastanku s hrvatskim izaslanstvom istaknuo je kako početno iskustvo Irske pri ulasku u EU bilo izuzetno dobro, ali se sada intenzivno traže rješenja za izlazak iz teške ekonomske situacije, poglavito kroz kontrolu banaka i sniženje kamatnih stopa što bi trebalo omogućiti oporavak irskog gospodarstva.

Drugog dana varšavske konferencije, u subotu, raspravljalo se i o implikacijama Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj Uniji na parlamente Europske unije, te o odnosu parlamenta, javnog mišljenja i medija koji imaju ključnu ulogu u djelovanju parlamentarne demokracije.