c S
Dnevne novosti

Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti okoliša na javnoj raspravi

25.04.2012 07:19 ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina), Nacrtom prijedloga Zakona o zaštiti okoliša koji će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u srijedu  predstaviti javnosti, nakon čega ide u javnu raspravu, predlaže se da izrađivača studije utjecaja na okoliš bira ministarstvo dok bi studiju, kao i do sada, financirao investitor projekta.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ističe kako se time želi podići objektivnost studija utjecaja na okoliš, a što je detektirano kao jedan od najvećih problema u sustavu zaštite okoliša. "To je veliki problem i u javnosti vlada izuzetno veliko nepovjerenje prema sadržaju studija utjecaja na okoliš jer se smatra da su one pisane kako bi zadovoljile ciljeve i potrebe investitora, a ne štitile javni interes", kazala je Holy Hini najavljujući najvažnije novine koje donosi nacrt prijedloga novog zakona o zaštiti okoliša.

Taj naš prijedlog, kazala je, nije izazvao velike simpatije ni kod investitora, niti kod izrađivača studija. "No, iznenadilo me to što ni sve udruge za zaštitu okoliša nisu na njega pozitivno reagirale", rekla je i objasnila kako udruge smatraju da se time stvara određeni prostor za korupciju od strane tijela javne vlasti. Radi podizanja objektivnosti studija utjecaja na okoliš, ističe Holy, predlaže se i da tvrtka izrađivač studije, kao i ovlaštenik (osoba koja potpisuje studiju), trajno izgube licencu za obavljanje tog posla ako se pokaže da su napravili neobjektivnu studiju.

Jedna od novina novog sustava procjene utjecaja na okoliš bit će i uvođenje "check lista". Izrađivač studije tako bi za određeni tip projekta, prema prijedlogu novog zakona, prilikom izrade studije utjecaja na okoliš morao poštivati zadane parametre. Holy ističe da će to značajno pojednostaviti i ubrzati postupak procjene utjecaja na okoliš. "Svojim potpisom ovlaštenici će na toj listi temeljnih parametara pokazivati koliko su ozbiljni i odgovorni prema okolišu", istaknula je. Naglasila je kako je novi zakon usklađen i s IPPC Direktivom EU - direktivom o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, odnosno obvezom ishođenja okolišnih dozvola, te sa SEVESO Direktivom koja se odnosi na velika onečišćenja okoliša.

Pojasnila je kako je IPPC direktiva "vrlo skupa i vrlo teška direktiva koja se odnosi na 197 hrvatskih gospodarskih subjekata", a vremenski rok koji oni imaju za usklađivanje, odnosno prelazak na najbolje raspoložive tehnologije u tehnološkim procesima, ovisi o tipu postrojenja. Ministrica upozorava kako će trebati puno "administrativnog napora te ulaganja u tehnologije da se ispuni ta direktiva". Nacrt prijedloga zakona o zaštiti okoliša od sutra ide u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana. Nakon toga ide na provjeru u Europsku komisiju, a potom o zakonu mišljenje daju sva vladina tijela, odnosno ministarstva.

Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti okoliša Ministarstvo će predstaviti u srijedu na konferenciji za novinare, a ministrica Holy očekuje da bi prijedlog zakona u lipnju mogao doći na Vladu, a potom u Hrvatski sabor.