c S
Dnevne novosti

Odbor za obranu prihvatio izvješće o sudjelovanju pripadnika OSRH u mirovnim misijama UN-a

26.04.2012 07:18 ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina),Saborski Odbor za obranu prihvatio je u srijedu izvješće o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH (OSRH) u mirovnim misijama UN-a za prošlu godinu, a koju je predstavio ministar obrane Ante Kotromanović.

Ministar Kotromanović najavio je da bi uskoro dva hrvatska časnika mogla sudjelovati u budućoj mirovnoj misiji UN-a u Siriji te da su već iz Ureda glavnog tajnika UN-a primili zahtjev za sudjelovanjem naša dva časnika. Mislimo da tu ne bi smjelo biti problema, rekao je dodavši da će MORH za tu misiju po redovitoj proceduri tražiti suglasnost Sabora i predsjednika RH. Inače, izvijestio je Kotromanović, u sedam misija UN-a sudjeluje oko 120 pripadnika naših Oružanih snaga od kojih je najveća misija UNDOF na liniji razgraničenja Izraela i Sirije.

Nismo zabilježili nikakvih problema ni sigurnosnih niti što se tiče profesionalnosti naših pripadnika, dodao je Kotromanović. On je izvijestio da i u NATO-ovoj misiji u Afganistanu ISAF nije bilo ozbiljnijih problema niti ugroze unatoč nedavnim napadima talibana i najavio da će se hrvatsko sudjelovanje u toj misiji vremenom smanjivati sukladno tzv. izlaznoj strategiji NATO-a. Također, Kotromanović je rekao da su naši pripadnici Oružanih snaga u misiji ISAF na tri lokacije, a kao najveći uspjeh istaknuo je školu vojne policije u Kabulu.