c S
Dnevne novosti

Sabor: većina podupire osnivanje Agencije za investicije

26.04.2012 07:19 ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina), Saborski klubovi SDP-a, HNS-a i SDSS-a u srijedu su podržali Prijedlog zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, dok su Hrvatski Laburisti tražili njegovo povlačenje iz hitne procedure jer je, po njihovoj ocjeni, plemenit u namjerama ali neprovediv.

"Predloženim zakonskim rješenjima trebao bi se osigurati pravni okvir za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poticanje investicija i novo zapošljavanje, sektorsku specijalizaciju, unaprjeđenje financijskih mehanizama", rekla je zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal. Djelatnost Agencije trebala bi, kazala je, biti usmjerena na poticanje investicija pravnih osoba te pružanje podrške ulagačima u svim fazama provedbe investicije, kao i nakon završetka provedbe.

Agencija bi trebala promicati Hrvatsku kao poželjnu ulagačku destinaciju te dati podršku razvoju i primjeni novih financijskih mehanizama za potporu gospodarstvu kao što je primjerice jamstveni fond za veliku industriju, fond za potporu investitorima i slično. "Poticanje specijalizacije regija u sektorima koji imaju najveću mogućnost za ostvarivanje konkurentskih prednosti na globalnom tržištu kao i poticanje suradnje javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj i primjenu inovacija i novih tehnologija u industriji također je u dosegu djelatnosti Agencije", rekla je Obradović Mazal.

Branko Vukšić (Klub Hrvatskih Laburista) rekao je kako je "postavljen okvir za agenciju koja bi trebala biti jača od Chucka Norrisa ali joj nije dano nikakvo oružje". Zakonopisca je nazvao Don Quijotom, a za sadržaj zakonskog teksta rekao je kako je plemenit u namjerama ali neprovediv.„Agencija će biti još jedna od produženih ruku ministra gospodarstva“, zaključio je Vukšić. Dragica Zgrebec (Klub SDP-a) rekla je kako Hrvatskoj nedostaje investiranje u nove tehnologije i nova radna mjesta. „Politika investiranja trebala bi ići u dva smjera: održanje postojeće zaposlenosti te otvaranje novih radnih mjesta i investicija u realnom sektoru“, rekla je Zgrebec.

Natalija Martinčević (Klub HNS-a) ocijenila je kako je Hrvatska danas najnekonkurentnija zemlja u regiji. „Imamo dobre zakonske okvire ali zakonska rješenja u praksi ne funkcioniraju“, rekla je upozorivši na birokratske prepreke u pokušaju ostvarivanja investicijskih projekata. To nas, po njezinom mišljenju, stavlja na dno konkurentnosti.