c S
Dnevne novosti

Saborsko izaslanstvo na konferenciji o obrambenoj suradnji

26.04.2012 07:17 ZAGREB, 25. travnja 2012.(Hina), Konferencija parlamentarnih izaslanstava zemalja jugoistočne Europe zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini NATO-a o daljnjem unaprjeđivanju regionalne obrambene suradnje u okviru koncepta "Pametne obrane" održana je u ponedjeljak i utorak u Tirani, priopćio je u srijedu saborski ured za odnose s javnošću.

Koncept "Pametne obrane" bit će jedna od glavnih tema nadolazećeg summita NATO-a u Chicagu. Na konferenciji su parlamentarna izaslanstva Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije i Turske usvojile zajedničku deklaraciju kojom se vlade zemalja članica NATO-a, ali i onih država iz regije koje se nalaze na putu prema članstvu u ovoj organizaciji, pozivaju na daljnju institucionalizaciju regionalne obrambene suradnje kao načina prevladavanja aktualne financijske krize i njezinih negativnih odjeka upravo na obrambene proračune.

Deklaracije također poziva i na koordinaciju zemalja i na području znanosti i istraživanja u kontekstu razvoja adekvatnih borbenih sustava i platformi, kao i na objedinjavanje samih postupaka javne nabave spomenutih sredstava u cilju ostvarivanja značajnih novčanih ušteda u procesu održavanja, modernizacije i obnavljanja inventara naoružanja i vojne opreme. Voditelj hrvatskog parlamentarnog izaslanstva Boris Blažeković u svom je govoru istaknuo važnost prenošenja iskustava zemalja članica državama koje tek trebaju steći status punopravnog člana, što predstavlja i važnu dimenziju hrvatskog nacionalnog doprinosa euroatlantskom integriranju cjelokupne regije. U svojem je obraćanju posebno skrenuo pozornost na značaj i ulogu parlamentarizma kao nezaobilaznog elementa učvršćivanja arhitekture stabilnosti i mira.