c S
Dnevne novosti

Vandoren: od prošlog Europskog tjedna postignut "spektakularan napredak"

03.05.2012 07:20 ZAGREB, 2. svibnja 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je u srijedu u Zagrebu, predstavljajući događanja Europskog tjedna 2012., da je od prošlogodišnjeg tjedna postignut "spektakularan napredak" na putu Hrvatske prema EU.

"Vratimo li se godinu dana unatrag, kada smo najavljivali 12. Europski tjedan, mogu reći da je postignut spektakularan napredak", rekao je Vandoren na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Tada se još, nastavio je, nije znalo ni hoće li se pristupni pregovori uspjeti završiti do kraja lipnja 2011., a do danas su oni i završeni, i potpisan je Ugovor o pristupanju i ratificiran u šest zemalja.

"Na to postignuće mogu biti ponosni i Hrvatska i Europska unija", kazao je Vandoren. Ministrica Pusić i Vandoren najavili su na konferenciji za novinare središnja događanja tijekom Europskog tjedna u Hrvatskoj, koji se ove godine obilježava 13. put. Kako su najavili Pusić i Vandoren, u Hrvatskoj će se ukupno održati trideset događanja u organizaciji MVEP-a, Delegacije EU-a u RH i drugih partnera, od čega 12 u Zagrebu a 19 u županijama.

Veleposlanik Vandoren kao ključna događanja izdvojio je Dane EU filma, koji počinju večeras projekcijom talijanskog filma "Kopno" u Kinu Metropolis u MSU-u u Zagrebu, a održavaju se do 9. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Puli. Uz to, u petak se na zagrebačkom Bundeku održava koncert Ritam Europe 2 gdje je prošle godine, kako je rekao Vandoren, bilo preko 12.000 posjetitelja. Veleposlanik EU-a najavio je i Dan Europe u Splitu i Euro gastro-festival u tom gradu.

Ministrica Pusić kazala je da će u subotu na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg), gdje će se održati središnja proslava Dana Europe, od 10 sati MVEP, Delegacija EU-a i države članice informirati građane, dijeliti informativni i promotivni materijal na info pultovima, a bit će organiziran i glazbeno-scenski program na najmlađe.

Na Ekonomskom fakultetu će se 7. svibnja održati "Dan EU" na temu "Mladi u Europskoj uniji - Od hrvatskog studenta do europskog poduzetnika". Dan kasnije, 8. svibnja u 11,00 sati u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova najavljen je Dan otvorenih vrata gdje bi se trebalo održati predavanje na temu "Hrvatska - 28. članica EU: mogućnosti za mlade", te susret ministrice Pusić s učenicima završnih razreda srednjih škola u Zagrebu. Ministrica je za 12. svibnja u Samoboru najavila događanje pod nazivom "Sportom u Europu".

Uz to, tijekom Europskog tjedna po hrvatskim županijama održat će se informativna predavanja za učenike srednjih škola i druge ciljane skupine na temu Europske unije, te Međunarodna konferencija o radničkim i socijalnim zadrugama u okviru projekta EU pokreni se!.

Organizirana su između ostaloga i događanja u Sisku (predstavljanje Strukturnih fondova), Slavonskom Brodu (info punkt za građane), Opatiji (Europski ručak s nogu), Zaboku (predstavljanje strukturnih fondova i kohezijske politike) te u Zaprešiću gdje će se održati Središnja proslava Dana Europe za Zagrebačku županiju.