c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o učinkovitom korištenju energije

03.05.2012 07:28 ZAGREB, 2. svibnja 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, koje će, očekuju u Vladi RH, pridonijeti kvalitetnijoj provedbi politike energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

Zakonskim izmjenama koje su usklađene s propisima EU, jasnije se definiraju obveze Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje uključuju i financiranje mjera definiranih u Nacionalnom akcijskom planu i praćenje ostvarenih ušteda energije u projektima korisnika sredstava Fonda.

Obveza Fonda je i surađivati s nadležnim ministarstvima u poticanju mjera energetske učinkovitosti. Izmjenama se otklanja potreba donošenja pravilnika o jedinstvenom informacijskom sustavu za energetsku učinkovitost, ali je opskrbljivačima jasno propisano koje podatke moraju dostavljati Ministarstvu gospodarstva.

Propisuje se i da javni sektor u svim svojim zgradama mora koristiti nacionalni informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) i u njega unositi sve potrebne podatke o potrošnji energije i vode u zgradama. Način ocjene ušteda energije koje su rezultat provedbe mjera poboljšanja energetske učinkovitosti, utvrđuje se pravilnikom o praćenju, mjerenju i verifikaciji ušteda energije, kojega donosi ministar gospodarstva.

Posebnim pravilnikom definirala bi se jedinstvena metodologija provođenja energetskih pregleda te energetskog certificiranja zgrada, a sukladno direktivama EU provodila bi se obvezna neovisna kontrola izvješća o energetskim pregledima i izdanih energetskih certifikata.

S obzirom na pokretanje programa energetske obnove javnih zgrada, Vlada se obvezuje uredbom propisati postupke provođenja energetskih usluga u javnom sektoru. Time će se, očekuju u Vladi RH, osigurati da se bez trošenja proračunskih sredstava poboljša energetska učinkovitost u javnom sektoru, a istodobno pokrene građevinska industrija i tržište energetskih usluga.