c S
Dnevne novosti

Odbor za zdravstvo podržao izmjene Zakona o obveznom zdravstenom osiguranju

03.05.2012 07:24 ZAGREB, 2. svibnja 2012.(Hina), Članovi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb prihvatili su većinom glasova prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a jednoglasno Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u 2011. godini.

Prijedlogom izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, predložena je izmjena odredbe koja uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i stjecanje statusa osiguranika osoba koje se nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa.

Izmjene se donose u svrhu omogućavanja poticanja zapošljavanja sukladno prijedlogu Zakona o poticaju zapošljavanja, koji je vlada uputila u Hrvatski sabor, a kojim se institut stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa proširuje na sve nezaposlene mlade osobe bez radnog iskustva ili bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale.

Predloženim zakonom o poticanju zapošljavanja uređuju se uvjeti za ostvarivanje prava na olakšice poslodavcima u svrhu jačanja zapošljivosti i poticanja zapošljavanja nezaposlenih osoba te jednostavniji način zapošljavanja sezonskih radnika na privremenim i povremenim poslovima, pojasnio je u ime predlagatelja zamjenik ministra zdravstva Marijan Cesarik.

Tim se zakonskim prijedlogom dopunjuje odredba važećeg zakona u vezi s osiguranjem za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti radi donošenja zakona o poticanju zapošljavanja.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak govoreći o Izvještaju o radu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom za 2011. izvijestila je da je prošle godine bio 1446 postupanja u svrhu zaštite njihovih prava najčešće s područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite, mirovinskog osiguranja, zapošljavanja i osiguravanja pristupačnosti kao temeljnog prava osoba s invaliditetom.

Navela je da postoji oko 400 udruga i 18 saveza osoba s invaliditetom. Potpredsjednik odbora Dujomir Marasović (HDZ) ustvrdio je da je učinjeno jako puno za osobe s invaliditetom, no da ima dosta i zloporaba njihovih prava te da je potrebno provesti, kako je rekao, diferencijaciju.

Ustvrdio da je velik novac "ide u prazno" i da ga je potrebno svrsishodnije trošiti te da je potrebna racionalizacija zbog hiperinflacije i hipertrofiranja raznih udruga koje su svrha same sebi. Na to je reagirala članica odbora Ana Komparić Devčić izrazivši neslaganje te istaknula da udruge osoba s invaliditetom nisu same sebi svrhom i da čine jako puno.