c S
Dnevne novosti

Pusić: do ljeta 13 od 27 ratifikacija

03.05.2012 07:18 ZAGREB, 2. svibnja 2012.(Hina), Hrvatska očekuje da pristupni ugovor s Europskom unijom do ljeta ratificira 13 od 27 zemalja EU-a, najavila je u srijedu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"Do ljetne stanke, do konca srpnja, mogli bismo vidjeti 13 ratifikacija od ukupno 27", rekla je Vesna Pusić na petnaestom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska–Europska unija.

Teme petnaestog sastanka na kojem u srijedu i četvrtak sudjeluju zastupnici Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, među ostalima su pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, ratifikacija Ugovora o pristupanju u državama članicama, pretpristupni monitoring, jačanje koordinacije europskih poslova, uloga nacionalnih parlamenata nakon Lisabonskog ugovora, novi izazovi za Hrvatski sabor, situacija u jugoistočnoj Europi i perspektive daljnjeg proširenja, te pretpristupna pomoć, višegodišnji financijski okvir 2014.-2020. i gospodarski izgledi za Hrvatsku u EU-u.

Od ukupno 48 primjedaba koje je Hrvatska dobila u travanjskome izvješću o monitoringu, većina je pravne naravi, a ne političke, rekla je Pusić i dodala kako bi Hrvatska željela u lipnju na sva ta pitanja imati jednoznačne odgovore. "Sad treba napraviti akcijski plan za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovaračkoga procesa", dodala je. "Nacrt već postoji".

Jedan od prigovora tiče se i pitanja opstanka brodogradilišta bez državnih subvencija, rekla je. Preostala su pitanja 3. maja i Brodotrogira. "Brodotrogir je više dobitak nego problem", rekla je Pusić i najavila da će "vlada do lipnja nedvosmisleno riješiti pitanje 3. maja." U ime predsjedavajuće zemlje Vijeća EU-a, na sastanku je sudjelovao danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber, Europsku komisiju predstavljao je šef Delegacije EU-a u Zagrebu Paul Vandoren.

Vandoren je izazio zabrinutost što je na referendumu o ulasku Hrvatske u EU 50 posto mladih ljudi nije glasalo za ulazak. "To je visok broj, previsko, a to je osobito važno jer će oni odrasti i važno je informirati ih". Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj upozorio je i na nužnost da se ažuriraju glasački popisi, te rekao kako se "nada da vlada to pitanje ozbiljno shvaća" i da se "malo zabrinuo kad je pročitao da je ministar uprave rekao kako će za potpuno ažuriranje popisa biti potrebno tri i pol godine".

"To me zabrinulo i uskoro ću tražiti objašnjenje od ministarstva", rekao je. Sastankom supredsjedaju predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Andrej Plenković i voditelj izaslanstva Europskog parlamenta Gunnar Hoekmark.

Uz Hoekmarka (EPP) na sastanku sudjeluju zastupnici EP-a Tanja Fajon (S-D), Zoltan Bago, EPP), Silvana Koch-Mehrin (ALDE), Alojz Peterle (EPP) i Čeh Libor Rouček, novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku nakon Hannesa Swobode. Na kraju sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska–Europska unija u četvrtak bit će usvojene Zajedničke preporuke, a supredsjedatelji Odbora Andrej Plenković i Gunnar Hoekmark održat će konferenciju za novinare.