c S
Dnevne novosti

Odbor za ljudska prava pohvalio izvješće Savjeta za manjine

03.05.2012 07:22 ZAGREB, 2. svibnja 2012.Hina, Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pohvalio je godišnje izvješće o lanjskom utrošku proračunskih sredstava za udruge i ustanove nacionalnih manjina te je, kao i sam Savjet za nacionalne manjine, apelirao na vlast da u Savjetu zaposli više ljudi kako bi se proces raspodjele novca za manjinske udruge bolje nadzirao.

Prema izvješću, koje je članovima Odbora predstavio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnaur, Savjet je lani za programe manjinskih nevladinih udruga raspodijelio 41,3 milijuna kuna, sukladno Kriterijima za utvrđivanje financijske pomoći. Tolnauer je izvješće ocijenio "izvrsnim", ističući da je u njemu "do zadnje lipe" prikazano kako su se trošili proračunski novci, koji, naglasio je, unatoč ekonomskoj krizi nisu smanjeni ni ove godine.

Savjet je spomenuti iznos lani rasporedio na 89 udruga nacionalnih manjina, a 131 tisuću nepotrošenih kuna vratio je u državni proračun. Tolnauer se požalio da mu je samom, uz troje zaposlenih Savjetu, teško kontrolirati milijunska proračunska izdvajanja, a posebno njihovu raspodjelu na terenu, napominjući da je usvojenim Akcijskim planom planirano povećano zapošljavanje, ali da to nije učinjeno.

"U novoosnovanom Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske zaposleno je 49 osoba, a ne moraju dijeliti ni kunu", poručio je. Predsjednik Odbora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin apelirao je na vlasti da omoguće dodatno zapošljavanje u Savjetu napominjući da je, zahvaljujući i zahtjevima Odbora, broj zaposlenih u Uredu pučkog pravobranitelja povećan na 34.

Radin je nužnim ocijenio i pooštravanje uvjeta za dodjelu novca udrugama, te pozvao na promjenu Zakona o udrugama, upozorivši da udruge civilnog društva često od države dobiven novac koriste za zapošljavanje bliskih osoba, a ne za djelatnosti važne za društvo zbog kojih su i osnovane.

Apelu za povećanje broja zaposlenih u Savjetu pridružio se i Dan Špicer (SDP), koji je pozvao Savjet i druge nadležne institucije da organiziraju radionice i seminare kako bi pripadnike manjina educirali za izradu programa i projekata kojima bi aplicirali za novac, a posebno po ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Tolnauera je upitao ima li saznanja da su neke udruge "prenapuhivale" aplikacije za proračunska sredstva, na što je predsjednik Savjeta odgovorio kako "ima bildanja, napuhivanja, mimikrije", ali da je Savjet u taj proces uveo reda koliko je to bilo moguće. Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi podržao je prijedlog da se članove manjinskih udruga educira o izradi projekata, kako bi što uspješnije aplicirali za sredstva u Hrvatskoj, ali i u Uniji.