c S
Dnevne novosti

EK opet poziva na bilateralno rješavanje Ljubljanske banke

07.05.2012 07:20 BRUXELLES, 4. svibnja 2012.(Hina), Europska komisija je u petak priopćila da je Hrvatska 2010. izrazila spremnost pregovarati o pitanju štediša Ljubljanske banke pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu te ponovila da potiče Hrvatsku i Sloveniju da pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za to bilateralno pitanje.

"Hrvatska je potvrdila spremnost za nastavak pregovora o tom pitanju pod okriljem BIS-a u Beselu. Ta je odluka donesena u listopadu 2010. u vrijeme pregovora o poglavlju 4 (Sloboda kretanja kapitala). Nakon toga tadašnji ministar financija poslao je pismo BIS-u.

Nemamo naznaka da je to stajalište promijenjeno i mi i dalje potičemo obje strane da postignu uzajamno prihvatljivo rješenje za to bilateralno pitanje", rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Banka za međunarodno poravnanje u Baselu vrlo je brzo odgovorila na pismo tadašnjeg hrvatskog ministra financija Ivana Šukera i već u studenome 2010. objavila da ne može posredovati u tom sporu jer ne može ponuditi ništa novo u odnosu na neuspješne pregovore o sukcesiji koji su vođeni od lipnja 2001. do rujna 2002.

BIS je tada poručio da jedino što može ponuditi dvjema stranama jesu njihove prostorije u Baselu, u kojima bi se guverneri središnjih banaka dviju država mogli sastajati i naći rješenje.

Prema slovenskoj novinskoj agenciji STA slovenski veleposlanik pri EU-u izrazio je nezadovoljstvo u petak na jučerašnju izjavu Europske komisije u kojoj je rečeno da je pitanje štediša Ljubljanske banke bilateralno pitanje dviju zemalja.Komisija je, međutim, i u petak ponovila da je to bilateralno pitanje.