c S
Dnevne novosti

Vandoren na Danu Europe u Zagrebu: RH spremna za članstvo

07.05.2012 07:22 ZAGREB, 5. svibnja 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu je izrazio očekivanje da će hrvatska vlada, zajedno s Delegacijom, energično prionuti rješavanju problema sadržanih u nedavnom izvješću o monitoringu Europske komisije i kazao da je Hrvatska spremna za članstvo u Uniji.

"Identificirani su neki problemi i oni nisu novi, ali u izvješću se jasno kaže da je Hrvatska na dobrom putu i da je spremna za članstvo", rekao je Vandoren za Hinu na središnjoj proslavi povodom obilježavanja Dana Europe na zagrebačkom Preradovićevom (Cvjetnom) trgu. "Hrvatska je sada u procesu ratifikacije (Ugovora o pristupanju)", dodao je Vandoren i istaknuo da se sada još "energičnije" mora raditi na preostalim pitanjima kako bi "izvješće o monitoringu koje se očekuje u listopadu bilo još bolje".

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je da je vlada "vrlo ozbiljno primila izvješće Europske komisije" te da radi na pripremi odgovora na "sugestije" koje se u njemu nalaze. "Ministrica Vesna Pusić naš će odgovor predstaviti na Sastanku vijeća za stabilizaciju i pridruženje 6. lipnja", rekao je Klisović i izrazio uvjerenje da će jesensko izvješće biti "dobro".

Osvrnuvši se na obilježavanje Dana Europe i Europskog tjedna, Klisović je podsjetio da se ove godine ta manifestacija održava u kontekstu pozitivnog referenduma i skorašnjeg članstva Hrvatske u Uniji. Ovom se manifestacijom, kako je rekao, željelo Europsku uniju približiti građanima, a interes je sve veći kako ljudi postaju svjesniji činjenice da zaista ulazimo u EU.

"Svi su sada svjesni da ulazimo u EU....interes za Uniju se budi i sve je veći", ocijenio je Klisović. Paul Vandoren je kazao kako je "apsolutno oduševljen" što se nalazi na europskoj proslavi kojoj je tema "Zajedno rastemo jači". U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na Cvjetnom se trgu održava u subotu središnja proslava u povodu obilježavanja Dana Europe.

Na postavljenim info-štandovima građani mogu dobiti informacije i besplatne informativne publikacije o Europskoj uniji i učincima predstojećeg članstva Hrvatske na njihov svakodnevni život. Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i ove godine pridonosi obilježavanju Europskog tjedna nizom događanja i aktivnosti.

Od 2. do 9. svibnja održavaju se Dani europskog filma u Zagrebu, Rijeci i Puli. Koncert Ritam Europe 2 na zagrebačkom Bundeku, koji je u petak zbog kiše bio prekinut, odgođen je za subotu navečer. Nastup na večerašnjem koncertu potvrdili su svi izvođači: Rundek Cargo Trio, Kawasaki 3P, talijanski band Figli di Madre Ignota te tri mlada benda koja su dobila najviše glasova na natječaju Delegacije EU-a. Obilježavanje Europskog tjedna održava se također i u Splitu.