c S
Dnevne novosti

Hollande novi predsjednik, Sarkozy priznao poraz

07.05.2012 07:12 PARIZ, 6. svibnja 2012.(Hina), Socijalist Francois Hollande izabran je u nedjelju za francuskog predsjednika, osvojivši oko 52 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora, po rezultatima izlaznih anketa, a njegov protukandidat Nicolas Sarkozy priznao je poraz ne čekajući službene rezultate, javljaju agencije.

Sarkozy je oko 20 sati i 20 minuta nazvao Hollandea i čestitao mu na pobjedi. "Francuska ima novog predsjednika. Francois Hollande je demokratski izabran i moramo to poštivati", rekao je Sarkozy u obraćanju svojim pristašama, prenosi AFP. "Maloprije sam ga nazvao, čestitao i poželio mu sreću", kazao je.

"Snosim svu odgovornost za ovaj poraz", dodao je, praćen povicima "ne" iz okupljenog mnoštva. "Borio sam se za to da se poštuje odgovornost i nisam čovjek koji neće preuzeti svoju", naglasio je. "Jedno poglavlje je zatvoreno, novo je otvoreno. Ja ću ostati jedan od vas, branit ću i dalje svoje vrijednosti i ideje, ali moje mjesto više neće biti isto, moje obaveze će biti drugačije", kazao je predsjednik na odlasku, sugerirajući, kako piše AFP, svoje povlačenje iz politike.

Tisuće Hollandeovih pristaša počelo je slaviti na pariškoj Place de la Bastille, na istom mjestu na kojem su socijalisti slavili pobjedu Francoisa Mitterranda 1981. godine, odmah po objavi rezultata izlaznih anketa. Belgijski premijer Elio Di Rupo, također socijalist, požurio se čestitati novom francuskom predsjedniku i to je učinio već 15 minuta nakon zatvaranja birališta u 20 sati. Francois Hollande je drugi socijalistički predsjednik od uspostave Pete Republike 1958., nakon Francoisa Mitterranda (1981.-1995.).

Sarkozy je pak drugi predsjednik poražen nakon završetka prvog mandata, nakon Valeryja Giscarda d'Estainga 1981. Hollande, koji je pobijedio na stranačkim izborima za kandidata za francuskog predsjednika u listopadu, postavio se u kampanji kao umjereni ljevičar, računajući da tako ima najveće izglede pobijediti Sarkozyja i pridobiti francuske glasače centra na svoju stranu.

Obećao je da će osnažiti francuski obrazovni sustav sa 60 tisuća novozaposlenih, smanjiti dob za umirovljenje sa 62 na 60 godina svim radnicima koji imaju više od 41 godine radnog staža i uvesti nove poreze najbogatijima. Prvi ispit će mu biti rješavanje krize u eurozoni koju je zabrinuo zagovarajući poticanje razvoja kao metodu izlaska iz krize umjesto rigorozne štednje kakvu potiče Njemačka.