c S
Dnevne novosti

Odbor za zakonodavstvo nejedinstven oko Zakona o podjeli HŽ

08.05.2012 07:24 ZAGREB, 7. svibnja 2012.(Hina), Saborski odbor za zakonodavstvo je s dva glasa protiv (HDZ i Laburisti) prihvatio vladin prijedlog dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ - Hrvatske željeznice d.o.o. kojom se omogućuje podjela društva HŽ vuča vlakova, dok je prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije, kojima se pojednostavljuje i skraćuje procedura za ulaganja u male solarne sustave, prihvaćen jednoglasno.

Prijedlogom dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ - Hrvatske željeznice d.o.o. se omogućuje podjela društva HŽ vuča vlakova, tj. pripajanje tog društva HŽ Cargu i HŽ Putničkom prometu. Kako je podsjetio pomoćnik ministra prometa Dan Simonić, 2005. godine je donesen Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ kojim su uređeni osnovni principi funkcioniranja i podjele tog društva na samostalne poslovne subjekte prema poslovnim područjima.

U praksi su se, rekao je, pokazale određene manjkavosti te je utvrđeno da ta podjela u potpunosti ne prati poslovnu logiku zaokruživanja tehnoloških procesa. "Danas postoje četiri društva u holdingu od kojih bi se jedno - Vuča vlakova podijelila na Vuču vlakova u putničkom i teretnom prometu i svaka od njih bi pripala određenom trgovačkom društvu", rekao je Simonić.

"Kako bi se omogućilo restrukturiranje sustava HŽ-a potrebno je stvoriti zakonski temelj provođenja statusnih podjela društva te njihovo daljnje dijeljenje, spajanje i pripajanje sukladno potrebama tržišta", kazao je Simonić. Stoga se, rekao je, predlaže i donošenje tog zakona po hitnom postupku kako bi se otklonili veći poremećaji u gospodarstvu.

Nikola Vuljanić (Hrvatski Laburisti) ustvrdio je kako se zakonskim izmjenama vladi daje ingerencija da daljnju organizaciju napravi kako ona misli da treba te da u Sabor više reorganizacija HŽ-a neće nikada doći. "Ja vidim ideju koja mi se ne sviđa iza toga", naglasio je Vuljanić. Ana Lovrin (HDZ) zamjerila je hitnosti postupka rekavši kako se "time zapravo skida ingerencija Sabora i prepušta vladi da pro futuro uređuje to kako hoće bez mišljenja Sabora".

Predsjednica Odbora Ingrid Antičević Marinović (SDP) zapitala je što je uopće napravljeno u tom području do sada. "To je zapušteno, ništa napravljeno nije, a mi smo pomorska zemlja", rekla je dodavši kako razvijamo luke, a luke same po sebi bez dobrog željezničkog prometa nisu moguće.

Zato, kazala je, ovdje vidi nastojanje vlade da se spasi što se spasiti da.Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić izvijestio je, govoreći o prijedlogu dopuna Zakona o tržištu električne energije, kako je do sada potaknut velik interes investitora za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i same kongeneracije (engl. Combined Heat and Power ili CHP - postupak istovremene proizvodnje električne i korisne toplinske energije u jedinstvenom procesu).

"Taj velik broj investitora ukazao je na velik broj koraka za dobivanja dozvola tj. energetskih suglasnosti", pojasnio je Leverić. Stoga, kazao je, kako bi se poboljšala i pojednostavila administrativna procedura za realizaciju većeg broja projekata elektrana malih snaga, što je zacrtano u strategiji energetskog razvitka Hrvatske, pristupilo se reviziji postupaka i poticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kongeneracije.

"Postojećom regulativom nisu na primjeren način uzeti u obzir veličina i svrha proizvodnih objekata te su za sva postrojenja propisani isti uvjeti i procedura. Usvajanjem dopuna zakona omogućava se iznimka od procedure ishođenja energetskog odobrenja i procedure stjecanja statusa povlaštenog proizvođača električne energije za jednostavne građevine za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracije", pojasnio je.Sandra Petrović (SDP) je ustvrdila kako je riječ o povijesnom koraku iako se, kako je rekla, naoko čini da neće doći do promjene.