c S
Dnevne novosti

Brammertz: ICTY još uvijek očekuje suradnju država regije

08.05.2012 07:12 SARAJEVO, 7. svibnja 2012.Hina, Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izjavio je kako od bosanskohercegovačkog pravosuđa očekuje brže procesuiranje predmeta ratnih zločina koje mu je prepustio Haaški sud dok se od Srbije traži da utvrdi tko je i kako pomagao optuženicima poput Ratka Mladića i Gorana Hadžića koji su se godinama skrivali od pravde.

U intervjuu sarajevskom "Oslobođenju" objavljenom u ponedjeljak uoči trodnevnog Brammertzova posjeta BiH, glavni tužitelj ICTY-a je kazao kako je dobra vijest to da više nema optuženika koji su na slobodi no i dalje postoji niz poslova koje valja obaviti.

"I dalje tražimo suradnju država regije kako bismo bili efikasni u dovršavanju preostalih suđenja i žalbenih postupaka", kazao je Brammertz dodajući kako je za ICTY važno vidjeti i to na koji način domaća pravosuđa procesuiraju slučajeve ratnih zločina jer je utvrđivanje odgovornosti za ta nedjela važan izazov u predstojećim godinama.

Pojasnio je kako je ICTY konstatirao da pravosuđe u BiH još nije počelo kazneni progon nekih osoba protiv kojih je Tribunal vodio istragu i prikupio dokaze prepustivši ih lokalnom pravosuđu. Brammertz je dodao kako posebice inzistira na punoj suradnji Srbije s Tribunalom jer je to veoma bitno za dovršetak preostalih suđenja i žalbenih postupaka.

"Pitanje onih koji su pomagali ne samo Karadžiću i Mladiću nego i Goranu Hadžiću, Stojanu Župljaninu, Zdravku Tolimiru i drugima da toliko dugo godina izbjegavaju pravdu je važno. U više navrata smo od Srbije tražili da istraži mreže podrške a to smo učinili i u izvješću Vijeću sigurnosti UN iz studenog 2011. godine", kazao je Brammertz upozoravajući kako je o tome do sada dobiven "veoma ograničeni broj informacija".

Komentirajući okončanje dokaznog postupka optužbe u procesu protiv Karadžića Brammertz je ocijenio kako su predočeni obimni i važni dokazi, uključujući tu 335 svjedoka i pet tisuća dokaznih predmeta. Potvrdio je i kako su u haaškom tužiteljstvu u cjelosti spremni za početak suđenja Mladiću no nije mogao potvrditi hoće li u lipnju biti donesena presuda u slučaju Jadranka Prlića i ostalih čelnika bivše Herceg-Bosne.