c S
Dnevne novosti

Bandić o zaključcima GSV-a

08.05.2012 07:18 ZAGREB, 7. svibnja 2012.(Hina), Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u gradu Zagrebu raspravljalo je na sjednici o strategiji razvoja grada Zagreba kroz aspekt razvoja gospodarstva i poljoprivrede, preseljenja industrije izvan grada i gospodarenja urbanim gradskim prostorom, izvijestio je novinare nakon sjednice, zagrebački gradonačelnik i predsjednik GSV-a u gradu Zagrebu Milan Bandić.

Rekao je i kako su za iduću sjednicu GSV-a odgodili planove poslovanja tvrtki u vlasništvu Grada Zagreba za 2012., jer plan poslovanja Zagrebačkog holdinga još nije gotov.

Uvodno su govorili pročelnici za gospodarstvo i poljoprivredu Ladislav Prežigalo i Emil Tuk te predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb Zlatan Froehlich, a u diskusiji su sudjelovali predstavnici sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Gradske uprave te je data podrška nastojanjima Grada Zagreba da dugoročno planiraju razvoj grada, uz napomene da je to kontinuiran proces i da na neke stvari mogu utjecati, a na neke ne mogu.

Gradskoj upravi predloženo je 11 novih projekata, od zdravstva do Mirogoja, a pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo govorila je o projektima koje radi kroz svoj Ured, koji je nezaobilazan čimbenik u strategiji razvoja grada Zagreba, kazao je Bandić. Veselić Bruvo je istaknula da se grad Zagreb ne može razvijati samo unutar svojih administrativno-teritorijalnih granica jer "po prvi puta u povijesti grad Zagreb ima vrlo škrte granice".

"Urbani dio ima samo 220 kilometara četvornih, a sveukupne administrativno-teritorijalne granice 640. Prema tome, razvoj Zagreba moramo planirati unutar njegovog metropolitanskog područja, u suradnji sa Zagrebačkom županijom i minimalno još s Krapinsko-zagorskom županijom, a osobito veliki planovi kao izgradnje druge zagrebačke obilaznice generirat će nova područja za realizaciju novih poduzetničkih zona, što uz postojeću obilaznicu, što uz nove planirane čvorove na drugoj obilaznici.

Građevinsko zemljište unutar grada Zagreba je izuzetno skupo i novi industrijski pogoni, nove poduzetničke zone koristit će lokacijske prednosti samog glavnog grada i velikog urbanog središta a razvijat će se na praznim prostorima izvan samog središta grada", rekla je. Što se tiče preseljenja industrije s područja Zagreba u zagrebački prsten, predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb Zlatan Froehlich je ustvrdio da se ne može govoriti o nekom trendu već o pojedinačnim slučajevima.

"Komora Zagreb ocjenjuje da su to prvenstveno autonomne odluke svakoga gospodarskog subjekta, prvenstveno na način da taj subjekt želi kapitalizirati zemljišnu rentu na prostoru na kojem djeluje jer vrlo često vrijednost tog zemljišta prelazi i veličinu njegovih osnovnih sredstava, vrijednost čitave tvrtke. Prodajom tog zemljišta i preseljenjem na područje Zagrebačke ili Krapinsko-zagorke županije dolazi se do puno jeftinijih prostora a industrija nastavlja raditi", rekao je.

Ocijenio je da grad ima dobro razvijenu infrastrukturu i da može biti atraktivan za potencijalne investitore. Po njegovim riječima, Gradska uprava radi solidno na način da se gradske odluke poštuju i određene dozvole pribavljaju u razumnim rokovima a to će, očekuju, privući neke industrije koje su spremne investirati.

Bandić je dodao kako je potreba da "prljava industrija" koja onečišćuje okoliš odlazi iz gradova, a sindikati su to podržali uz uvjet da se sačuvaju postojeća radna mjesta. Rekao je i kako je dosad bila praksa da sudski vještaci zajedno s Ministarstvom financija i Poreznom upravom, određuju početnu cijenu građevinskog zemljišta te da će to biti i ubuduće, ali da će sada na natječaju izabrati te vještake.