c S
Dnevne novosti

Ministar Vrdoljak pozvao na kreiranje Zakona o prostornom uređenju

09.05.2012 07:22 PULA, 8. svibnja 2012.Hina, Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Republike Hrvatske Ivan Vrdoljak je prilikom posjeta Istarskoj županiji pozvao sve hrvatske župane, gradonačelnike i načelnike da se maksimalno uključe u kreiranje novoga Zakona o prostornom uređenju.

"Bit će to Zakon svih nas, koji će omogućiti investicije, čuvati prostor, a koji neće biti kamen spoticanja pri bilo kakvom sudaru investitora ili građana s uredima koji izdaju dozvole ili pripremaju prostorne planove", naglasio je ministar Vrdoljak dodavši kako će se ići u izmjene u slijedećih nekoliko mjeseci kako bi se Zakon mogao prihvatiti do kraja godine. Time ćemo, kako je rekao "imati uredniju i bolju zemlju". 

Inače, problemi prostornoga uređenja u Istarskoj županiji i energetska učinkovitost bile su osnovne teme razgovora ministra Ivana Vrdoljaka s istarskim županom Ivanom Jakovčićem te gradonačelnicima istarskih gradova. Tom je prigodom Jakovčić izrazio zadovoljstvo zbog ministrova poziva da se aktivno uključe u kreiranje novog zakona.

"Svi su gradonačelnici Istre ovdje i njihova će iskustva sigurno pomoći u davanju prijedloga za pisanje novoga Zakona o prostornom planiranju i gradnji, kojeg je ministar najavio", kazao je Jakovčić dodavši kako je bilo govora i o uključivanju Istre u program obnove zgrada na temelju energetske učinkovitosti.

Po njegovim riječima za sada je Županija kandidirala sedam zgrada, premda očekuje da će ih biti daleko više. Ministar je boravak u Puli iskoristio i za obilazak Muzila, za čije bi uređenje, kako je najavio pulski gradonačelnik Boris Miletić, natječaj mogao biti raspisan do rujna.

Na novinarski upit o problemima oko Brijuni rivijera Vrdoljak je kazao kako se problem kulturnog dobra pojavio tijekom natječaja i nakon njega. "Kulturu, nedvojbeno, moramo čuvati, ali u pravom trenutku na pravom mjestu", zaključio je Vrdoljak.