c S
Dnevne novosti

Barroso: osigurati rast kroz investicije i reforme, a ne deficitom

09.05.2012 07:16 BRUXELLES, 8. svibnja 2012.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je europske čelnike da podrže stvaranje uvjeta za gospodarski rast i zapošljavanje kroz strukturne reforme i ciljane investicije uz istodobno zadržavanje fiskalne discipline.

"Najvažniji dio našeg odgovora na krizu je pristup na dva kolosijeka: stabilnost i rast. To znači uspostavu održivosti javnih financija jer je kriza pokazala da je rast temeljen na zaduživanju neodrživ. To znači i stvaranje uvjeta za rast i zapošljavanje kroz strukturne reforme i ciljane investicije", rekao je Barrroso u poruci Komisije u povodu obilježavanja Dana Europe.

Ne spominjući izravno izbor novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji je u predizbornoj kampanji inzistirao na pokretanju gospodarskog rasta, Barroso je rekao kako je "iznimno zadovoljan novim momentumom koji se stvara u zemljama članicama kako bi se pokrenuo zaustavljeni motor europskog rasta". "Poruka Komisije za Dan Europe je da trebamo iskoristiti taj momentum kako bismo proveli prijedloge za stabilnost i rast koje smo stavili na stol", rekao je Barros.

"Komisija je stavila brojne prijedloge na stol i sada čeka zeleno svjetlo zemalja članica i Europskog parlamenta. Iako će za povratak rasta trebati vremena, već krajem ove godine mogli bismo očekivati preokret ako sada donesemo dobre odluke", dodao je Barroso. Barroso je pritom istaknuo projektne obveznice, zajedničke obveznice kojima bi se financirali konkretni projekti, povećanje kreditnih mogućnosti Europske investicijske banke za najmanje 10 milijardi eura kako bi se pomoglo malim i srednjim poduzećima te uvođenje poreza na financijske transakcije kojima bi se povećao proračun Europske unije.

Predsjednik Komisije inzistira na tome da bi poticanje rasta putem deficita bio potpuno krivi pristup. "Smanjivanje duga i deficita od ključne je važnost za stvaranje povjerenja i smanjenja troškova posuđivanja. Svaki euro potrošen za plaćanje kamata predstavlja euro manje za radna mjesta i investicije", rekao je. Kako bi se povećala konkurentnost gospodarstva potrebno je ubrzati strukturne reforme, kaže Barroso i poziva zemlje članice da smanje poreze na rad i potiču zapošljavanje.

Nakon mjera za stabilizaciju financija i nakon strukturnih reformi potrebno je ubrzati investicije, ističe Barroso, izražavajući zadovoljstvo što bi se uskoro mogao prihvatiti prijedlog o projektnim obveznicama. "To znači da bi se doprinos od 230 milijarda eura iz sadašnjeg proračuna EU-a mogao iskoristiti za privlačenje do 4,6 milijarda eura u sljedeće dvije godine za ključne infrastrukturne projekte u prometu, energiji i digitalnom sektoru", rekao je predsjednik Europske komisije.

Govoreći o višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014.-2020., Barroso je rekao da sredstva treba preusmjeriti s trošenja na mjere za poticanje rasta. "Ako govorimo ozbiljno o investicijama za rast, moramo dogovoriti proračun za sljedećih sedam godina koji preusmjerava pozornost s trošenja na mjere za poticanje rasta i konkurentnosti", rekao je Barroso, pozivajući zemlje članice koje traže dodatne mjere za rast da takva stajališta zastupaju i u pregovorima o proračunu.

"Bilo bi proturječno podupirati rast kroz investicije, a ne biti u stanju odobriti potrebna sredstva kako bi to moglo funkcionirati na europskoj razini", rekao je predsjednik Europske komisije.