c S
Dnevne novosti

Konferencija o hrvatskoj politici održivog razvoja

09.05.2012 07:12 ZAGREB, 8. svibnja 2012.(Hina), Dvodnevna konferencija "Prošlost i budućnost hrvatske politike održivog razvoja, Zagreb +20" na kojoj se želi evoluirati dosadašnja politika i raspraviti budući smjer s posebnim naglaskom na ulogu udruga civilnog društva, otvorena je dana su Zagrebu uoči Konferencije "Rio +20" u Rio de Janeiru u lipnju ove godine.

Na toj će konferenciji u Riju od 20. do 22. lipnja, koja se održava 20 godina nakon "Summita za zemlju", među predstavnicima brojnih zemalja sudjelovati i visoki hrvatski dužnosnici. Hrvatska se još 1992. odredila prema održivom razvoju Deklaracijom o okolišu koja je postala temelj budućih politika održivog razvoja i zaštite okoliša.

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je da koncept održivog razvoja nije samo briga o okolišu, nego i globalnom razvoju društva i novih društvenih odnosa u međunarodnoj zajednici. Održivi razvoj je i pitanje pravednosti i bogate države moraju razumjeti da su koristeći resurse stekle prednosti i da stoga trebaju biti solidarne sa siromašnim zemljama kako bi se mogao održati koncept održivog razvoja, poručio je Predsjednik.

Održivi razvoj nije samo zaustavljanje klimatskih promjena već ima širu dimenziju potrebnu za poticanje razvoja, rekao je Josipović dodavši kako je potrebna transformacija globalne ekonomije, jer je sadašnji koncept neodrživ. Hrvatska je 8. uvoznica električne energije u svijetu što je rezultat dijelom politike da se ne grade nuklearne elektrane i termoelektrane, ali gospodarstvo ne možemo razvijati bez energetike, no na ekološkim kriterijima.

Hrvatska je suočena sa stagnacijom, što nije dobro za nastojanje u održivom razvoju, upozorio je Josipović. Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy upozorila je da se hrvatski i resursi drugih zemalja ubrzano troše, zagađuju i nepovratno gube, narušava se biološka raznolikost i potrebno je osigurati održivi razvoj i na globalnoj razini.

Naglasila je važnost inovacija i uvođenje zelene tehnologije i zelenoga gospodarstva kroz racionalno korištenje energije i gospodarenje otpadom kroz povećanje reciklaže, jer kako je rekla, otpad je resurs za budućnost, a ne smeće. Trebamo saveznike u svim građanima i civilnim udrugama da se u te procese aktivno uključe sa svojim idejama, poručila je Holy naglasivši važnost očuvanja okoliša i bioraznolikosti.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je kako je konferencija nastojanje da se učini korak dalje prema održivom razvoju i pronalaženju koncepta i vizije buduće Hrvatske da bi se nadolazećim naraštajima osiguralo zadovoljavanje njihovih potreba zbog globalnoga porasta stanovništva i narušavanja ekološkog sustava.

Sudionicima su su prigodnim riječima obratili i savjetnik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.