c S
Dnevne novosti

Josipović očekuje da se ispune zahtjevi RH za izručenjima

09.05.2012 07:18 ZAGREB, 8. svibnja 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u utorak kako od svih zemalja očekuje da udovolje dobro pripremljenim hrvatskim zahtjevima za izručenjem osumnjičenih ratnih zločinaca, načelno time komentirajući odluku britanskog suda koji je, po pisanju Daily Maila, odbio Hrvatskoj izručiti osumnjičenika za ratni zločin na Ovčari Milana Šarčevića.

"Očekujem da Hrvatska istraži sva kaznena djela, sve zločine i dobro pripremi zahtjev za izručenje, a od zemalja s kojima surađujemo da udovolje takvim zahtjevima", odgovorio je Josipović na upit novinara u stanci konferencije o hrvatskoj politici održivog razvoja u Zagrebu. Odgovorio je načelno jer mu pojedinosti slučaja Šarčević nisu poznate.

Hrvatski predsjednik smatra da sve države imaju obavezu na međunarodnu suradnju na području kaznenog prava te očekuje od njih punu suradnju kada je riječ o zločinima koje progoni Hrvatska.

"S druge strane, to za Hrvatsku znači određene obveze i visoke standarde kod optuživanja i pripreme, jer se ponekad događalo da loše pripremljenim optužnim aktom onemogućimo neku zemlju da s nama surađuje na području kažnjavanja ratnih zločina", dodao je Josipović nije želio komentirati novinarsku tvrdnju da upravo Velika Britanija nevoljko izručuje osumnjičenike za ratni zločin i napomenuo da je Hrvatska od više zemalja zatražila izručenje te da je ponekad uspijevala, a ponekad ne.

Milan Šarčević, osumnjičenik za ratni zločin u Vukovaru 1991., može ostati u Velikoj Britaniji jer bi se deportacijom prekršila njegova ljudska prava, odlučio je britanski sud, kako piše list The Daily Mail. Šarčević, osumnjičen za sudjelovanje u zločinu nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari, trebao je prema odluci britanskog ministarstva unutarnjih poslova biti protjeran iz zemlje prošle godine, ali je sudac tu odluku odbacio.

"Sudac je odbacio tu odluku i presudio da njegovo pravo na 'obiteljski život' prema članku 8. Zakona o ljudskim pravima znači da može ostati u zemlji", piše britanski list. Šarčević (60) prvi je put stigao u Veliku Britaniju prije deset godina, a kada mu je odbijen zahtjev za azil vratio se u Hrvatsku u rujnu 2002.

Osam mjeseci kasnije bio mu je dopušten povratak u Britaniju kako bi podnio novi zahtjev za azil. No, procedura se oduljila na osam godina tijekom kojih se "skrasio" sa suprugom, kćeri i unukom u državnom stanu, navodi The Daily Mail. Šarčević je priznao da je bio u paravojnim postrojbama tijekom rata u Hrvatskoj, ali je odbacio optužbe za sudjelovanje u masakru na farmi Ovčara kod Vukovara.