c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju do Zakona o poticanju zapošljavanja

11.05.2012 07:28 ZAGREB, 10. svibnja 2012.(Hina), Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, o kojem su raspravljali zastupnici u Hrvatskom saboru, nužan je, kako je rečeno, za donošenje Zakona o poticanju zapošljavanja, a kojima bi se trebala povećati zapošljivost mladih u Hrvatskoj.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarek rekao je kako se ovim zakonskim prijedlogom izmjenjuje odredba važećeg zakona koja uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i stjecanje statusa osiguranika osoba koje se nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa.

S obzirom na odredbe Prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja, koji je Vlada Republike Hrvatske istovremeno uputila u Hrvatski sabor, institut stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa se proširuje na sve nezaposlene mlade osobe bez radnog iskustva ili bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale.

Ovim se zakonskim prijedlogom dopunjuje i odredba važećeg zakona koja uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i s tim u vezi osiguranje za slučaj ozljede na radu, rekao je Cesarek.

Klubovi SDP-a IDS-a, HNS-a naglasili su nužnost donošenja takvih zakonskih izmjena.Boro Grubišić (HDSSB) je najavio kako će njegov klub podržati takav zakonski prijedlog jer „jamči bar kakvu-takvuzaštitu“.

Napomenuo je međutim kako vlada svojim zakonskim prijedlozima pokazuje kako razmišlja o zapošljavanju mladih u poljoprivredi na sezonskim i privremenim poslovima.

„Je li vladi poznato da u Slavoniji više nema ni sezonskih poslova ni sezonaca“, zapitao se Grubišić dodajući kako su stoga i takvi zakonski prijedlozi bespredmetni.