c S
Dnevne novosti

Sabor: Sporazumom sa Španjolskom ojačati borbu protiv kriminala

11.05.2012 07:20 ZAGREB, 10. svibnja 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora su raspravili Prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima, kojim se uređuju pitanja načina, oblika i područja međusobne suradnje, razmjene informacija te mogućnosti razmjene časnika za vezu.

Sporazum predstavlja i element daljnjeg unaprjeđenja i produbljivanja međusobne suradnje Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Iako će HDSSB podržati taj zakonski prijedlog, Boro Grubišić morao se, kako je rekao, prisjetiti 9. prosinca 2005. kada je u Španjolskoj uhićen general Ante Gotovina.

„Tad nismo imali ovaj sporazum, ali je suradnja ipak funkcionirala i to po akcijskom planu koji su postupali ministar unutarnjih poslova Španjolske i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko“, ustvrdio je Grubišić.Tog 9. prosinca 2005. uhićen je general Gotovina u Španjolskoj, a pet godina kasnije i glavni nalogodavac toga Ivo Sanader u Salzburgu, prisjetio se Grubišić.

Ana Lovrin (HDZ) je rekla kako je to tipski sporazum, a cilj mu je učvrstiti suradnju kako policije tako i pravosuđa u borbi protiv kriminala, korupcije i najtežih kaznenih djela.

Zastupnici su raspravili i Prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora između Vlade RH i Vlade Republike Kazahstan o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima, terorizma i drugih oblika kaznenih djela te Prijedlog Zakona o potvrđivanju protokola kojim se mijenja i dopunjuje sigurnosni dodatak sporazumu između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o suradnji vezano uz atomske podatke.