c S
Dnevne novosti

Josipović razgovarao s Hollandeom

15.05.2012 07:14 ZAGREB, 14. svibnja 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je telefonski razgovarao s novoizabranim francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom uoči sutrašnje inauguracije, te mu tom prigodom čestitao na izbornoj pobjedi, priopćeno je iz predsjednikova ureda.

Hrvatski predsjednik čestitao je novoizabranom francuskom predsjedniku na izbornoj pobjedi te istaknuo kako je sa zanimanjem pratio ideje vezane uz europsku budućnost koje je Hollande iznosio tijekom izborne kampanje.

Zahvalivši na čestitkama, novoizabrani francuski predsjednik naglasio je vrlo dobre odnose Hrvatske i Francuske, dviju europskih i mediteranskih država, te zajednički interes za unapređenje suradnje na Mediteranu.

U prigodi obilježavanja 20. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju država, dvojica predsjednika su se dogovorila da zajednički otvore kulturnu manifestaciju "Festival Hrvatske u Francuskoj" ove jeseni u Parizu.

Novoizabrani francuski predsjednik naglasio je na kraju razgovora kako Francuska planira ratificirati pristupni ugovor RH Europskoj uniji prije kraja ove godine.

Inauguracija novog francuskog predsjednika, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, bit će održana u utorak.