c S
Dnevne novosti

Mirovine na vrijeme, usklađivanje po Zakonu

16.05.2012 07:20 PULA, 15. svibnja 2012.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je u Puli rekao kako Vlada i resorno ministarstvo imaju čvrste osnove kada su najavili da će se mirovine na vrijeme isplaćivati i redovito usklađivati.

"Ova je Vlada na početku svog mandata najavila da će poštivati članak 84. Zakona o mirovinskom osiguranju kojeg je bivša Vlada suspendirala, a koji govori o tome da dva puta godišnje treba uskladiti mirovine prema rastu troškova života i rastu plaća," rekao je Mrsić odgovarajući na pitanja novinara.

Prvo je usklađenje, dodao je, napravljeno s mirovinom za ožujak, koja je isplaćena pred Uskrs. "Ona je povećana za 0,75 posto manje nego što smo planirali, ali su isplaćeni i zaostaci za prva tri mjeseca," kazao je Mrsić dodavši kako će u rujnu mirovine ponovno biti usklađene temeljem rasta plaća i troškova života.

Po njegovim riječima, sredstava za to ima, tako da, kako je rekao, "neće doći u pitanje niti isplata niti povećanje mirovina". Ministar Mrsić, koji je već ranije najavio da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava, rekao je kako se otvara široka raspravu o tome kako sustav treba izgledati, pri čemu je opetovao da će ostati oslonjen na tri stupa.

Širokom raspravom, rekao je, želi se postići "jedan nacionalni konsenzus u pravcu razvoja mirovinske reforme". "Ono što danas napravimo vidjet će se za deset-petnaest godina," zaključio je Mrsić.