c S
Dnevne novosti

Turska i EU žele dinamičnije odnose

18.05.2012 07:12 ANKARA, 17. svibnja 2012.(Hina/AFP), Turska i Europska komisija pokrenule su u četvrtak u Ankari, prigodom posjeta europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, mehanizam dodatnog dijaloga kako bi dali novi zamah pristupnim pregovorima.

"Danas činimo novi korak kako bi premostili blokadu naših odnosa. Dajemo poticaj novom razdoblju koje će, nadamo se, donijeti novi zamah turskim pristupnim pregovorima", rekao je turski ministar europskih poslova Egemen Bagis novinarima.

Fuele je pozdravio poseban dan u europsko-turskim odnosima, naglašavajući da bi "pozitivna agenda" trebala dati "novu dinamiku i novi zamah odnosima nakon razdoblja stagnacije".

Ustanovljeni mehanizam predviđa stvaranje radnih skupina Turska-EU koje bi se bavile blokiranim poglavljima pregovora te napredak s turske strane u reformama, bez službenog otvaranja tih poglavlja.

Time bi usklađivanje s europskim standardima već daleko odmaklo u trenutku kada se odblokira otvaranje pojedinog poglavlja. Fuele je naglasio da se tim mehanizmom ne žele zamijeniti pravi pristupni pregovori već je to "dodatni način podupiranja pregovora".

Turska je pregovore započela 2005. ali su oni već dugo na mrtvoj točki. Od njih 35, odnosno 33 o kojima se pregovara, samo poglavlje Znanost i istraživanje je zatvoreno. Osam je blokirano zbog pitanja Cipra, a još deset blokira više država članica iz različitih razloga.