c S
Dnevne novosti

Kotromanović: HV će zadržati borbeno zrakoplovstvo

21.05.2012 07:12 ZAGREB, 19. svibnja 2012.(Hina), Hrvatska vojska zadržat će borbeno zrakoplovstvo, rekao je u subotu ministar obrane Ante Kotromanović, te najavio značajna ulaganja u financiranje i modernizaciju Oružanih snaga RH.

"Donijeli smo odluku da ćemo zadržati borbeno zrakoplovstvo", kazao je Kotromanović za središnji dnevnik HTV-a, govoreći o budućnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva, o čijoj se sudbini već dulje vrijeme raspravlja. "Želimo imati čvršću kopnenu vojsku, obuka će biti potpuno drugačije koncipirana i želimo afirmirati odnose i pripremiti snage za vođenje rata i operacija", rekao je ministar i najavio veća izdvajanja za održavanje, modernizaciju i opremanje Oružanih snaga. Cilj je za opremanje i organizaciju OSRH izdvajati oko 100 milijuna eura godišnje, rekao je.

Što se tiče mornarice, ona je jedan od prioriteta, kazao je nadalje ministar, dodavši kako je jedan od ciljeva napraviti malu flotilu ophodnih brodova za Obalnu stražu, a u idućih je godinu dana cilj i osposobljavanje broda Faust Vrančić. Ministar se u intervjuu osvrnuo i na upravo završeni žalbeni postupak u procesu protiv generala Gotovine i Markača u Haagu. "Očekujem najbolje i nadam se da će se odluka žalbenog vijeća temeljiti na realnom stanju tadašnje situacije", kazao je Kontromanović. Zapitao se "kako da netko odgovara za nešto što nije učinio?", te poručio da odgovarati trebaju oni koji su za nešto krivi.