c S
Dnevne novosti

Ministar Jovanović najavio "zakonodavnu oluju"

22.05.2012 07:17 RIJEKA, 21. svibnja 2012. (Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u ponedjeljak navečer je na tribini u Rijeci najavio da će u saborsku proceduru uputiti niza zakona vezanih uz znanost, obrazovanje, sport i tehnologiju ocijenivši da je riječ o "zakonodavnoj oluji" kojom će se dokazati da je to ministarstvo bilo najaktivnije u prošlom razdoblju.

Pripremaju se izmjene postojećih ili donošenje novih zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, hrvatskoj zakladi za znanost, akademskim i stručnim nazivima, hrvatskom kvalifikacijskom okviru, sportu te sportskim inspekcijama. U sljedećih šest mjeseci ministarstvo će pokušati izraditi strategiju razvoja svih tih područja. Taj postupak će se provoditi uz javne rasprave i u suradnji s djelatnicima u sustavu obrazovanja, rekao je Jovanović.

Najavio je ukidanje dijela nekih agencija obrazovanja i odgoja te spajanje nekih drugih agencija. Jovanović je rekao da će se temeljito analizirati koliko treba trajati obvezno školovanje. Kazao je da dio stručnjaka predlaže produljenje na 10 godina naglasivši da će se i taj prijedlog naći u javnoj raspravi. U lipnju će se pokrenuti serija okruglih stolova o tome što se i kako uči u hrvatskim školama. Pokušat će se utvrditi zbog čega učenici iz hrvatskih škola po objektivnim testovima i mjerilima u rezultatima učenja zaostaju za učenicima u većini europskih zemalja, naveo je ministar.

Ocijenio je nužnim promjenu dosadašnjeg sustava izbora ravnatelja škola kazavši da u tim postupcima ne postoje nikakvi mjerljivi kriteriji. Jedan od koraka u pokušaju uvođenja reda bit će tzv. licenciranje ravnatelja, rekao je. Učitelji i nastavnici su vrlo bitan element u podizanju kvalitete sustava odgoja i obrazovanja, a njihov je položaj ispod svake razine kvalitete normalnog života, istaknuo je Jovanović dodavši da djelatnici u tom sustavu imaju prosjek plaće niži od državnog prosjeka, iako u toj djelatnosti ima najviše visokoobrazovanih djelatnika. Vraćanje digniteta prosvjetarima jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade, ali se to ne može postići u kratkom vremenu, naveo je ministar Jovanović.