c S
Dnevne novosti

Ministar branitelja Matić u Zadru dodijelio 65 stanova

23.05.2012 07:15 ZADAR, 22. svibnja 2012.( Hina), U Zadru je u utorak održana svečana primopredaja 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Ključeve stanova u novome gradskom naselju Putu crvenih kuća uručio je ministar branitelja Predrag Matić, koji je tom prigodom rekao kako je ponosan na to što čini u Zadru - gradu koji je podnio veliku žrtvu u Domovinskom ratu. "Branitelji su blago ove zemlje koje nitko ne može i ne smije svojatati", istaknuo je, dodajući kako je današnja primopredaja stanova dokaz da se država brine za svoje branitelje i njihove obitelji. "U gradu Zadru i Zadarskoj županiji imamo još 770 neriješenih stambenih pitanja i nadam se da ćemo sljedećih godina doći do kraja i ostvariti svoj cilj da svi oni koji prema zakonu imaju pravo na stan taj stan i dobiju", istaknuo je ministar Matić.

Vrijednost stanova je 25,7 milijuna kuna, a ukupna površina zgrade 4122 metra četvorna. Na Putu crvenih kuća, uz danas dodijeljene stanove hrvatskim ratnim vojnim invalidima, grade se i stanovi iz programa POS-a i gradskoga socijalnog programa. Ministra su novinari pitali i da komentira zahtjev organizacije branitelja HSS-a "Hrvatski sokol" Osječko-baranjske županije, koja je danas zatražila da se on, članovi vlade, saborski zastupnici, dužnosnici ministarstava, članovi uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća odreknu 12 posto svojih primanja. Ti su branitelji ministru poručili da će - prihvati li njihov prijedlog - pozvati umirovljene i zaposlene hrvatske branitelje da podrže njegovu inicijativu da se odreknu dva posto svojih primanja, čime bi pomogli nezaposlenim braniteljima.

Ministar Matić rekao je kako ga razočaravaju demagoške izjave pojedinaca koji pokušavaju ostvariti neke svoje "političke poenčiće". "Ja im to ne branim, ali treba reći da - kada bi se svi ministri u vladi odrekli ne 10, 12 ili 15 posto, nego kompletno svih svojih primanja - mi bismo uspjeli zaposliti otprilike osam branitelja. Međutim, idejom o solidarnosti možemo u okviru ovoga mandata zaposliti svih 30.000 naših nezaposlenih prijatelja", rekao je ministar Matić i dodao kako smatra da je to velika stvar. "Dakle, to je samo ideja koju još trebamo razraditi", poručio je i ustvrdio kako smo dužni pomoći svojim braniteljima. "Ja bih volio pitati - evo i te koji to poručuju je li im drago gledati svoje prijatelje i suborce na Zavodu za zapošljavanje, a s dva posto može im se puno pomoći. To je stvarno minimalno čime im možemo pomoći", rekao je ministar Matić, ističući kako je siguran da je mnogo više onih koji bi to prihvatili i htjeli pomoći, nego onih koji "svojim politikantskim igricama pokušavaju poentirati".