c S
Dnevne novosti

Povjerenik Hahn u posjetu Hrvatskoj

24.05.2012 07:12 ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina), Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 24. i 25. svibnja, a tom će se prigodom sastati s novim hrvatskim vlastima kako bi naglasio važnost pripreme za iduće razdoblje financiranja u sklopu Kohezijske politike, priopćeno je u srijedu iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Radi se o drugom službenom posjetu povjerenika Hahna Hrvatskoj tijekom kojega će razgovarati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, uključujući s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom, potpredsjednikom vlade Brankom Grčićem, ministrom financija Slavkom Linićem, ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem i ministricom zaštite okoliša i prirode Mirelom Holy. S njima će razgovarati o pitanjima vezanim uz obveze koje je Hrvatska preuzela te o izazovima provedbe postojećih projekata koji se financiraju u sklopu Komponente 3 "Regionalni razvoj" IPA programa.

Riječ je o tri programa – Promet (željeznica i unutrašnje plovne vode), Zaštita okoliša (otpad i voda) i Regionalna konkurentnost (potpora malim i srednjim poduzećima, istraživanja i inovacije), s dodijeljenim ukupnim indikativnim iznosom sredstava od 346 milijuna eura iz IPA programa za tekuće financijsko razdoblje do 30. lipnja 2013. godine. Bit će riječi i o alokaciji sredstava Hrvatskoj za potrebe provedbe u razdoblju 2014.-2020. Povjerenik Hahn će potaknuti vlasti na izbjegavanje daljnjih institucionalnih promjena i da umjesto toga izgrađuju stručnost stabilnih timova i struktura. Isto tako, bit će od velike važnosti da se vrijeme koje je preostalo do pristupanja Uniji iskoristi za pripremu projekata u sklopu kohezijske politike. To je nužno za djelotvorno korištenje velikih ulaganja u Hrvatsku koja će uslijediti nakon pristupanja Uniji, kaže Delegacija u priopćenju.

U kontekstu Dunavske strategije, povjerenik Hahn će istaknuti ulogu koju sudionici izvan EU-a mogu imati ako pojačaju svoju suradnju s EU-om i ako s drugim državama Dunavske strategije surađuju u pitanjima kao što je sigurnost. Naglasit će i koristi koju Hrvatska može ostvariti usko surađujući s državama članicama EU-a, posebice na zajedničkoj koordinaciji prioritetnih područja suradnje. Očekuje se da će povjerenik treći put službeno posjetiti Hrvatsku 29. lipnja te da će sudjelovati na konferenciji Dunavske strategije.