c S
Dnevne novosti

Ostojić: Udruge pacijenata sudjelovat će u izradi Pravilnika o listama čekanja

24.05.2012 07:15 ZAGREB, 23. svibnja 2012.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je u srijedu da će u izradi Pravilnika o listama čekanja sudjelovati i udruge pacijenata te naglasio da su liste čekanja odgovornost države, uprava bolnica i njihovih vlasnika, odnosno županija i župana, ali i odgovornost građana koji moraju skrbiti o svome zdravlju.

Ministar Ostojić je nakon otvorenja preuređene Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb na Rebru novinarima rekao da su ga udruge pacijenata zamolile da i one sudjeluju u izradi Pravilnika o listama čekanja jer su, kako je rekao, prepoznale da se u nekim bolnicama svaki treći pacijent ne odazove pregledu. "Zamolili su me da sudjeluju u izradi Pravilnika i poslušat ću njihovo mišljenje", rekao je Ostojić dodavši da će pacijenti koji se ne odazovu na pregled biti upozoreni, a za liječnike koji nisu prisutni na dogovorenom terminu, naglasio je, odgovorni su šefovi klinika koji su zaduženi za organizaciju. "U svim hrvatskim bolnicama napravit ćemo povjerenstvo od dva člana, a barem jedan će biti informatičar i naše bolnice će zvati pacijente da se odazovu na pregled ili operaciju, a obveza građana će biti da se u slučaju odsutnosti jave bolnici i kažu da neće doći na pregled", kazao je ministar dodavši da 560 tisuća građana čeka na jedan pregled, a od njih je 10 posto imalo neadekvatnu dokumentaciju.

Ministar Ostojić u utorak je predstavio projekt smanjenja lista čekanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama i najavio uvođenje listi čekanja prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta - hitna, gdje uslugu treba pružiti odmah, odnosno u roku od 24 sata, brza, čiji je krajnji rok tri mjeseca te redovna, u kojoj je zdravstvenu slugu nužno pružiti u roku od šest mjeseci. Ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner, govoreći o listama čekanja u toj bolnici, istaknuo je da je puno napravljeno na njihovom skraćenju pa se tako, rekao je, danas na neke zahvate čeka svega mjesec dana. Skraćen je rok čekanja i na niz drugih pretraga u odnosu na tri ili četiri godine unazad, kada su čekanja bila puno dulja, dodao je. "Uvijek će biti ograničenja koja su s jedne strane vezana uz opremu, a s druge strane uz kadrove", rekao je Reiner dodavši da mnogi građani iz cijele Hrvatske žele doći na pregled kod vrhunskog stručnjaka na koji se, kako je rekao, ipak mora malo dulje čekati.